25.05.2022
Ministerul Justitiei a inaintat mai multe cereri de extradare in cazul lui Ilan Sor: „Suntem in asteptarea unui raspuns din partea statului Israel”

Ministerul Justitiei spune ca a inaintat mai multe cereri de extradare in cazul lui Ilan Sor, acestea fiind examinate de institutiile statului Israel. Declaratiile au fost facute astazi, de catre ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, in cadrul unui briefing de presa.

„Prima solicitare a fost expediata in luna martie 2020, urmatorul raspuns de calificare noi l-am expediat in luna august-septembrie 2021, deja cand era Guvernul sustinut de PAS. Si am mai trimis o solicitare in luna decembrie 2021. Suntem in asteptare sa primim un raspuns de la institutiile competente ale statului Israel”, a declarat Litvinenco.

Totodata, ministrul Justitiei a mai adaugat ca in privinta lui Vladimir Plahotniuc inca nu sunt informatii oficiale despre locul aflarii acestuia.

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a spus ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, se afla la moment in Ciprul de Nord, iar din motiv ca aceasta formatiune nu este cunoscuta la nivel international, este dificil sa monitorizeze actiunile lui.

Ilan Sor a fugit din tara in luna iunie 2019, cand PD a cedat puterea. Procuratura Genarala anunta atunci ca Sor a parasit tara ilegal prin Aeroportul Chisinau, fara a trece controlul vamal desi are interdictie. Persoanele responsabile de supravegherea punctelor de acces de pe aeroport au fost audiate. Ilan Sor risca doi ani de puscarie pentru parasirea ilegala a teritoriului tarii.

La o luna dupa ce a fugit din tara, Ilan Sor a facut primele declaratii online. Acesta a aparut intr-un live la un post de televiziune care ii apartine si a criticat decizia magistratilor de a-l anunta in cautare. Sor nu a spus insa niciun cuvant despre locul in care se afla si a acuzat guvernul Sandu ca l-ar fi amenintat.

La data de 15 august 2019, Ilan Sor a fost lipsit de imunitate parlamentara. Toti deputatii prezenti in plen si-au dat votul pentru, la solicitarea procurorului general interimar, pe atunci Dumitru Robu. Procedura de ridicare a imunitatii a avut loc in lipsa fostului primar de Orhei.

Ultima data, fostul primar de Orhei a fost vazut in public pe data de 12 iunie, la o conferinta de presa, organizata cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Atunci, judecatoria Buiucani a decis ca fostul primar de orhei se va afla in libertate pana cand se va expune Curtea de Apel Cahul.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie