27.09.2022
Mihailo Podoleak, despre asa-zisele referendumuri din estul Ucrainei: "Aceste actiuni propagandistice au fost organizate pentru a compensa infrangerea armatei ruse"

Consilierul presedintelui ucrainean, Mihailo Podoleak, sustine ca asa-zisele referendumuri din estul Ucrainei sunt niste actiuni propagandistice care au fost organizate pentru a compensa infrangerea armatei ruse, iar asta nu ii va incurca sa lupte in continuare pentru eliberarea acestor regiuni. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Mihailo PODOLEAK, CONSILIERUL PRESEDINTELUI UCRAINEAN:"In primul rand, nu vedem niciun fel de referendum. Trebuie sa intelegeti acest lucru. Astazi pe teritoriile ocupate nu exista niciun fel de actiuni juridice cu denumirea de referendum. Exista o actiune propagandistica, care se numeste referendum si care tinteste doar „piata locala”. Este un teritoriu ocupat, acaparat, acaparat nemotivat de catre Federatia Rusa in timpul unei invazii ample. Doi: acolo se afla trupe de ocupatie. Trei: acolo se desfasoara actiuni militare pentru eliberarea acestor regiuni, deci armata ucraineana le elibereaza. Insasi asistenta pentru acest asa-numit referendum arata in felul urmator: oameni inarmati cu pistoale-mitraliere intra in casa, le pun pistolul la tampla celor ramasi, celor care nu s-au evacuat (nu sunt prea multi), si le propun sa raspunda: „Aveti o atitudine buna sau rea fata de Rusia?”. Evident, acest lucru nu este o actiune juridica. Evident, dreptul international nu recunoaste acest lucru. Si, evident, aceasta actiune nu va avea niciun fel de consecinte."

Ulterior, Podoleak a mentionat ca aceste asa-zise referendumuri au fost organizate pentru a compensa infrangerea armatei ruse.

Mihailo PODOLEAK, CONSILIERUL PRESEDINTELUI UCRAINEAN: "Pe parcursul ultimelor saptamani, pe teritoriile ocupate avem urmatoarea situatie: armata ucraineana, utilizand artileria reactiva, distrugea, eficient, logistica militara a armatei ruse in Sud, in regiunile Zaporojie, Lugansk, Donetk si, evident, in regiunea Harkov. Dupa care a inceput o contraofensiva activa si, foarte repede, practic in cateva zile, a fost eliberata in intregime regiunea Harkov. Absolut toata. Respectiv, acest lucru a generat o atmosfera de panica si in armata rusa, si in societatea rusa, si la nivelul conducerii ruse. Mai mult, in Rusia lumea afla tot mai multe despre pierderile enorme suportate de armata rusa. Si, finalmente, ultimul factor: dl Putin a participat la Samarkand, la sesiunea OCS, si arata acolo deja ca un outsider, nu ca un lider regional, respectiv, toate aceste lucruri au generat o atmosfera de panica si au fortat o realizare. In Rusia au aparut indoieli vizavi de eficienta dlui Putin, au aparut pretentii publice fata de el. Pentru a ascunde, cumva, aceste lucruri s-a recurs la asa-numitul referendum, care ar fi urmat sa compenseze, accentuez, infrangerea militara a armatei ruse."

Totodata, intrebat despre cum se va schimba, in general, situatia in Ucraina in urma rezultatelor asa-numitor referendumuri, consilierul presedintelui ucrainean a spus ca Ucraina nu recunoaste aceste actiuni si continua sa lupte pentru a elibera aceste regiuni.

Mihailo PODOLEAK, CONSILIERUL PRESEDINTELUI UCRAINEAN: "Nu vedem niciun fel de referendum. Planurile noastre cu privire la eliberare nu se schimba. Dreptul international stipuleaza clar ca Ucraina dispune de posibilitati absolute, posibilitati legale, de a folosi tot ce este necesar pentru a-si elibera teritoriile."

La data de 23 septembrie, in patru regiuni din Ucraina, aflate sub controlul fortelor ruse, au inceput referendumurile privind anexarea la Rusia. Votul in provinciile Luhansk, Donetk, Herson si Zaporojie, care reprezinta aproximativ 15 la suta din teritoriul ucrainean se va desfasura pana marti, cand urmeaza sa fie deschise sectii de votare. Kremlinul a anuntat ca incercarile Ucrainei de a recupera aceste teritorii dupa anexare vor fi considerate atacuri impotriva Rusiei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie