03.04.2023
Membru al CSM despre activitatea institutiei in noua sa componenta: „Pana cand nu vor fi alesi candidatii judecatori, nu vom discuta chestiuni care tin de cariera judecatorilor”

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, a declarat in cadrul emisiunii In Profunzime ca actuala componenta a Consiliului, patru membri, cei trei non judecatori numiti de Parlament si magistrata Nina Cernat, nu vor discuta in cadrul sedintelor subiecte ce tin de cariera judecatorilor, atata timp cat nu vor fi alesi membrii judecatori de catre Adunarea generala a judecatorilor. Asta in contextul in care maine urmeaza sa aiba loc prima sedinta a Consiliul Superior al Magistraturii in noua sa componenta. 

„Pana cand nu vor fi alesi judecatorii, cel putin trei sau doi, aceasta componenta, nu vom discuta chestiuni care tin de cariera judecatorilor, numirea, promovarea, transferul. Asta este evident, dar noi nu putem fi legati de o chestiune de blocaj. Maine vor fi noua subiecte, chestiuni care tin de administrarea sistemul judecatoresc”, a spus Ion Guzun.

Totodata, noul membru al CSM a declarat ca in componenta in care sunt, patru membri, Consiliul este constitutional 

„Legea stabileste ca hotararile pot fi adoptate daca la sedinta sunt prezente doua treimi din membri aflati in exercitiu, aceasta intrevedere a fost introdusa pentru ca mai multi ani in urma la Adunarile generale ale judecatorilor, cei care candidau nici nu atingeau pragul de 50% ca sa fie alesi. Scopul acestei prevederi a fost ca CSM sa se intruneasca in sedinta si sa examineze chestiuni ce tin de organizarea judecatoreasca. Toate actiunile noastre sunt legale”, a adaugat Guzun.

Joi, Parlamentul a votat numirea celor trei membri non-judecatori care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru functia in cadrul CSM. Este vorba de candidatii care au trecut evaluarea comisiei prevetting, Ion Guzun, Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica. Cei trei membri din randul societatii civile au fost votati pe rand de deputatii PAS.

Asadar, cu doar patru membri, cei trei numiti si magistrata Nina Cernat, care continua sa-si exercite atributiile de membru al CSM, Consiliul Superior al Magistraturii devine functional, sustin deputatii PAS, mentionand ca anumite procese vor fi deblocate. Mai exact cei patru membri din CSM vor putea sa convoace Adunarea Generala a Judecatorilor care urmeaza sa-si desemneze membrii in Consiliu din randul judecatorilor. 

Pentru a fi pe deplin functional noul CSM trebuie sa fie format din 6 judecatori, alesi prin vot secret de catre Adunarea Generala a Judecatorilor, si 6 non-judecatori, numiti de Parlament. Avand in vedere ca in urma concursului initiat de Parlament in martie, anul trecut, din 12 candidati inaintati Comisiei Prevetting doar 3 au trecut evaluarea, va fi initiat un nou concurs pentru selectarea altor trei membri non-judecatori care trebuie sa fie numiti de legislativ.

Maine, urmeaza sa aiba loc prima sedinta a Consiliul Superior al Magistraturii in noua sa componenta. Pe ordinea de zi sunt incluse noua subiecte, aceasta fiind semnata de Nina Cernat, unica membra ramasa din componenta precedenta, dupa ce colegii ei au depus cereri de demisie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie