19.11.2020
Medicii sa primeasca cate 16 mii de lei, iar componenta CNESP sa fie modificata. Doua proiecte de legi - propuse de Platforma DA - VIDEO

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, spune ca au fost pregatite doua proiecte de legi privind sustinerea cu acel ajutor de 16 mii lei pentru cadrele medicale in perioada codului galben, portocaliu si rosu. Totodata, un alt proiect, prevede modificarea componentei CNESP, astfel ca intre membri sa fie si medici epidemiologi, virusologi.

Liviu VOVC, DEPUTAT PLATFORMA DA: "Campania electorala desfasurata in ultimele doua luni a fost organizata cu peste 50 de persoane, in spatii inchise, mitinguri de amploare in timp ce spitalele se sufoca, medicii sunt supraobositi. Dar cel mai grav este starea de amorteala a Guvernului si a CNESP. 

Ultima decizie este din 13 octombrie, de atunci nu s-au mai admis nicio decizie. Dar cel mai mult ne deranjeaza decizia din 28 septembrie, prin care Comisia practic s-a spalat pe maini. In acea decizie, cei din comisie au decis instituirea starii de urgenta separat, delegand toata responsabilitatea comisiilor teritoriale.

La inceputul lunii septembrie, Guvernul a venit cu un proiect de lege pentru a anula ajutorul de 16 mii lei pentru medici, lucru care nu a fost permis."

Deputatul spune ca a venti cu un proiect de lege prin care sa fie modificate unele articole pentru a sustine cadrele medicale in perioada codului galben, portocaliu si rosu.

Pe de alta parte, deputatul a atras atentia si la activitatea CNESP-ului, intrucat ultima decizie a fost adoptata pe 13 octombrie.

Liviu VOVC, DEPUTAT PLATFORMA DA: "Daca e sa analizam aceasta Comisie, responsabila de emiterea deciziilor, masurilor de combatere a pandemiei, nu este niciun epidemiolog, virusolog. De asta Guvernul a decis sa scape de responsabilitate si sa o dea comisiilor locale."

Deputatul mai spune ca a mai inregistrat un proiect de lege prin care a propus modificarea componentei CNESP, astfel intrucat 50% sa fie reprezentanti ai Guvernului si 50% reprezentanti ai Institutului de Medicina, Academiei de Stiinta, Scolii de Management si a Societatii Civile.

Articole din aceeasi categorie