13.11.2020
Maia Sandu, la In PROfunzime, dupa ce politia a anuntat ca nu a descoperit nicio incalcare in privinta ziarelor candidatului Igor Dodon: "Vor trebui sa raspunda pentru inactiune” - VIDEO

Politia nu a descoperit nicio incalcare in privinta ziarelor candidatului Igor Dodon pentru ca este controlata de acesta. O spune Maia Sandu dupa ce oamenii legii au declarat ca au numarat de trei ori mai putine ziare decat deputatii PAS. Pe de alta parte reprezentantii lui Dodon spun ca tirajul declarat a fost respectat. CEC se va pronunta in aceasta seara cu privire la cererile de excludere a lui Igor Dodon din cursa electorala. 

Dupa ce ieri seara politia a venit cu un comunicat de presa in care a anuntat ca in urma numararii ziarelor, au constat ca nu a fost incalcata legea, pentru ca in microbuzele sigilate ar fi fost 86 de mii de ziare, Maia Sandu a declarat in cadrul emisiunii In Profunzime ca institutiile statului nu aplica legea.

Maia SANDU, CANDIDAT PAS LA PRESEDENTIE: “Noi am depus o sesizare la CEC pe acest subiect de nedeclarare a ziarelor si pe faptul ca Igor Dodon a facut fals in acte atunci cand a semnat rapoartele financiare catre CEC, fara sa reflecte toate cheltuielile. Nu stim ce vor face institutiile statului. Din pacate nu se arata foarte determinate sa aplice legea. Dar noi, indiferent ce vor face aceste institutii in urmatoarele zile, noi putem sa scapam de Igor Dodon prin votul nostru. Iar dupa asta institutiile statului vor trebui sa raspunda pentru inactiune si vor incepe sa lucreze.”

Politia nu a comentat declaratia Maiei Sandu, desi am solicitat o replica. Deputatul PSRM, Gaic Vartanian a iesit astazi intr-un briefing sa spuna ca tirajul indicat pe ziarele electorale nu a fost depasit si i-a acuzat pe cei din PAS ca au blocat repartizarea materialelor. 

Gaic VARTANIAN, DEPUTAT PSRM: “Toate tirajele, absolut legale, au fost mai putine decat cele anuntate, in unul cu 5 mii, in celalalt in genral cu 20 de mii decat a fost mentionat.

Ei in mod grosolan au impiedicat staff-ul lui Igor Dodon sa livreze materiale de campanie. In asa mod, in mod grosolan au impiedicat informarea cetatenilor Republicii Moldova. Ei trebuie sa recunoasca oficial ca ei au indus oamenii in eroare.”

Ieri, la pranz, oamenii legii au desigilat microbuzele pline cu ziare electorale, care au fost aduse de la tipografia de stat Universul. Politistii le-au numaratla pranz, dar au anuntat cifrele abia aproape deora 20. Potrivit lor ar fi 50 de mii de exemplare in limba rusa si 36 de mii in lomba romana. Asta in timp ce deputatii PAS, care au supravegheat procesul au spus ca ar fi 177 de mii, deci de trei ori mai mult decat cifra declarata – de 55 de mii. Scandalul a inceput acum doua zile la tipografia de stat Universul dupa ce s-a aflat ca acolo sunt tiparite ziarele electorale ale lui Igor Dodon.

Mai multi deputati de la PAS au impiedicat mai multe microbuzele sa pline cu ziare sa ajunga in localitati inainte de a fi numarate. Acestia spuneau ca ar fi vorba despre o frauda, fiind utilizati bani publici si ca nu au fost raportate cheltuielile. Socialistii insa afirmau ca totul este legal si ca editura privata, despre care este scris pe ziare ca le-a editat, ar fi avut defectiuni tehnice, iar din acest motiv, in baza unui contract, a trecut tiparirea ziarelor la tipografia de stat cu care colaboreaza. La CEC au fost depuse patru sesizari prin care se cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorala, iar Comisia a anuntat ca vine in aceasta seara cu un raspuns.

Articole din aceeasi categorie