04.05.2022
Maia Sandu, interviu pentru The Economist: „Moldova incearca sa ramana in afara razboiului Rusiei cu Ucraina”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu sustine ca Republica Moldova incearca sa ramana o tara neutra, in afara razboiului dintre Rusia cu Ucraina. Declaratiile au fost facute intr-un interviu pentru The Economist. 

„Initial, casa Sovietului Suprem al Moldovei, a fost construita in zilele de scadere ale Uniunii Sovietice pentru a promova autoritatea guvernului in a doua cea mai mica dintre cele 15 republici constitutive ale sale. Cand uniunea s-a prabusit si Moldova a devenit independenta, Rusia a sustinut o rebeliune separatista in Transnistria, o regiune preponderent vorbitoare de limba rusa; au fost ucisi pana la o mie de oameni. Trupele ruse raman (ilegal) in statul separatist, asupra caruia guvernul moldovean nu are niciun control. Acum, incercarea Rusiei de a restabili ordinea sovietica in Ucraina ameninta sa declanseze un nou conflict in Moldova, deja una dintre cele mai sarace tari din Europa”, a declarat Maia Sandu.

Totodata, spune ca ceea ce se intampla acum este cel mai periculos moment din istoria Moldovei de la nasterea ei in 1991-92. Cea mai evidenta amenintare este cea militara. Rusia a amenintat ca va extinde razboiul pana la granita de este a Moldovei cu Ucraina. Pe 22 aprilie, Rustam Minnekaev, un general rus, a declarat ca controlul asupra sudului Ucrainei va deschide o ruta catre Transnistria, unde, sustine el, vorbitorii de limba rusa sunt asupriti. Asta a dat alarma la Chisinau, capitala Moldovei. „Au fost cuvinte ingrijoratoare”, spune doamna Sandu, „dupa ce am vazut ce se intampla in Ucraina”.

Ingrijorarea s-a adancit trei zile mai tarziu, cand o explozie a afectat ministerul securitatii de stat controlat de rusi de la Tiraspol, autoproclamata capitala a separatistilor transnistreni. A doua zi, alte doua explozii au distrus antene folosite pentru a transmite radioul rusesc in orasul din apropiere Maiac (vezi harta). Nimeni nu si-a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre evenimente, dar Rusia are o istorie de organizare a operatiunilor cu „steag fals” care pot fi folosite pentru a justifica atacurile militare. Volodymyr Zelensky, presedintele Ucrainei, a declarat ca exploziile au fost opera Moscovei. Serviciile de informatii militare ucrainene, care opereaza in Transnistria, declara ca au descoperit stocuri mari de pliante care ii indeamna pe vorbitorii de limba rusa de acolo sa se ridice.

„Moldova este deosebit de vulnerabila. Spre deosebire de Ucraina sau Georgia, nu a solicitat niciodata aderarea la NATO. Apartenenta la alianta, careia ii apartin deja fostele republici sovietice Estonia, Letonia si Lituania, ar putea descuraja Rusia. Dar incercarea de a te alatura acum ar fi vazuta ca provocatoare. „In momentul in care intrebam, bombele ar putea incepe sa cada”, spune un oficial moldovean. Din vara au venit din Rusia avertismente informale „de a nu exagera”, iar in ultimele saptamani limbajul a devenit mai clar, spune un alt oficial. Moldova are neutralitatea scrisa in Constitutia sa din 1994 tocmai din acest motiv. In situatia in care stau lucrurile, NATO nu poate face nimic pentru a impiedica Rusia sa traga Moldova in conflict, daca ar alege. „Incercam sa facem tot posibilul pentru a tine tara departe de razboi. Dar neutralitatea nu ofera 100% [protectie]”, spune presedintele Moldovei.

Nici Moldova nu poate face mare lucru pentru a se proteja. Micuta sa armata nu are avioane de lupta sau elicoptere; singurele sale rezervoare sunt antichitati expuse ca amintiri ale celui de-al doilea razboi mondial. Din fericire, o invazie la scara larga nu pare iminenta. Pentru a intari garnizoana mica din Transnistria, fortele ruse ar trebui sa avanseze cu aproape 200 km spre vest, prin Ucraina, de pe frontul actual. Alte pericole sunt ca cei aproximativ 1.500 de soldati rusi (majoritatea transnistreni cu pasapoarte rusesti) stationati in statul separatist ar putea provoca probleme in restul Moldovei, sau ataca Ucraina din vest. Ambele ar fi greu pentru o forta prost echipata, dar exista ingrijorari ca 9 mai, cand Vladimir Putin va tine discursul sau de „Ziua Victoriei” la Moscova, ar putea fi un punct de declansare.

Inaintarea spre Moldova dinspre est este o treaba mare. In ciuda ofensivelor repetate, Rusia nu a reusit sa cuprinda Mykolaiv, un oras de la marginea de vest a teritoriului ucrainean pe care il controleaza in prezent. Chiar daca ar reusi asta, ar trebui fie sa ocoleasca, fie sa ia Odesa, un mare oras-port. Odesa este atat de bine aparat, incat viata acolo revine aproape la normal, in afara de un starp de noapte pe timp de noapte si ocazional racheta. Ocolirea Odesei ar expune unitatile ruse la riscul de a fi oprite.

Dar invazia nu este cea mai mare provocare in mintea presedintelui Sandu. O amenintare mai imediata este conflictele sociale si economice create de Rusia, care ar putea arunca Moldova in haos. Doamna Sandu este un fost consilier al Bancii Mondiale si o lupta dedicata si eficienta a coruptiei. Alegerea ei din 2020 a fost o mustrare puternica a modelului cleptocratic de guvernare al Kremlinului. Barbatul pe care l-a invins, Igor Dodon, era puternic anti-occidental si pro-rus, iar cu un an mai devreme o concediase pe doamna Sandu din functia de prim-ministru pentru incercarile ei de a combate coruptia. Acum conduce principalul bloc de opozitie din parlament.

Rusia are un control asupra Moldovei in doua moduri. In primul rand, furnizeaza aproape tot gazul pe care Moldova se bazeaza pentru a-si mentine oamenii de cald si pentru a functiona industriile modeste. Preturile gazelor au crescut cu 380% in mai putin de zece luni, potrivit presedintelui. Principalele conducte care intra in Moldova trec prin Transnistria, adaugand un alt punct de presiune.

In al doilea rand, si totusi mai serios, aproximativ 80% din energia electrica a Moldovei provine de la generatoare din Transnistria, alimentate tot cu gaz rusesc. Compania de energie electrica, care este detinuta de Rusia, si-a crescut foarte mult preturile si a refuzat sa acorde Moldovei contracte pe termen lung, fortand guvernul sa negocieze pentru energie in mod continuu. Luminile tarii s-ar fi stins de 1 mai daca guvernul nu ar fi reusit sa obtina un contract, pentru o singura luna, cu Transnistria.

Preturile mai mari ale energiei cauzeaza probleme uriase intr-o tara atat de saraca. Guvernul a incercat sa atenueze lovitura cu subventii pentru cei mai nevoiasi. Dar risca sa se prabuseasca ca urmare. Guvernul doamnei Sandu a facut un apel la UE pentru asistenta de urgenta in valoare de 300 de milioane de euro (315 de milioane de dolari) pentru a-l acoperi pana la sfarsitul anului. Acest lucru nu este mare lucru pentru UE, dar inca nu a aparut. Moldova se va bucura de mai multa securitate energetica odata ce se vor construi noi linii electrice catre Romania, dar asta mai este la cativa ani. In trecut, guvernele cu inclinatie rusa nu au facut nimic pentru a reduce dependenta energetica a tarii lor de Moscova.

Opozitia pro-rusa intentioneaza sa foloseasca criza. „Fortele politice ruse din Moldova au vorbit deja despre proteste masive si au cerut guvernului sa demisioneze si sa organizeze alegeri parlamentare anticipate, astfel incat sa poata da vina [dificultatile economice si preturile mari la energie] pe guvern”, spune Maia Sandu. Fortarea alegerilor anticipate va fi dificila daca guvernul va rezista. Dar protestele mari ar putea obliga statul sa ia masuri neplacute pentru pastrarea ordinii publice, se teme ea.

Pe langa bani, doamna Sandu face apel la UE sa dea dovada de solidaritate politica, chiar daca sprijinul militar direct din partea NATO nu este in prezent o optiune. La o saptamana dupa ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Moldova a solicitat aderarea la UE, tinandu-se inapoi in trecut, ca parte a eforturilor sale de a ramane neutra. Guvernul a raspuns prompt la lista de 366 de intrebari care i-a fost trimisa, spune doamna Sandu, doar pentru a fi lovit cu un alt chestionar, acesta cu 2.000 de intrebari. Micul sau serviciu public trece prin el.

Calitatea efectiva de membru ar dura multi ani, dupa cum bine stie guvernul. Dar doar a fi recunoscut ca candidat ar trimite un semnal moldovenilor, UE si Rusiei ca tara apartine Occidentului. S-ar putea ca fereastra sa nu ramana deschisa mult timp. „UE este locul care ne poate oferi siguranta si ne poate ajuta sa ne salvam ca tara democratica”, spune Sandu.

Chiar si candidatura are riscurile ei. Motivatia Ucrainei pentru un acord de asociere cu UE (o categorie mai mica decat calitatea de membru cu drepturi depline) a fost unul dintre declansatorii anexarii Crimeei de catre Rusia si ocuparii regiunii de est Donbas in 2014. Dar agresiunea rusa forteaza Moldova, ca si altele, sa coboare. gardul.

Articole din aceeasi categorie