18.02.2021
Maia Sandu este obligata sa inainteze la functia de prim-ministru candidatura propusa de majoritatea parlamentara. Ce spune Alexandru Tanase, fost presedinte al Curtii Constitutionale

Potrivit Constitutiei, Maia Sandu este obligata sa inainteze la functia de prim-ministru candidatura propusa de majoritatea parlamentara. Declaratiile facute de Alexandru Tanase, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, la InPROfunzime.

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: ,,Curtea a spus foarte clar ca trebuie sa se stie cati deputati si cine sunt ei care sprijina un candidat. Ca sa nu se pomeneasca toata lumea intr-o situatie ca se anunta de la tribuna Parlamentului ca noi suntem 60 de oameni, presedintele desemneaza un candidat, vine in Parlament si nu ia niciun vot. Confuzia care cred eu ca se face in cazul de fata este intre majoritatea parlamentara si majoritatea formalizata.

Majoritatea parlamentara, coalitiile parlamentare de guvernamant sunt blocuri pur politice care politicienii le decid intre ei.

Ori daca este vorba despre investirea unui guvern este vorba despre acel numar minim de voturi cerut de Constitutie capabil sa investesti un guvern. Adica, poti sa nu ai o majoritate in Parlament, dar poti sa ai o majoritate care sa doreasca sa investeasca un guvern minoritar, de ce nu? Nu neaparat exista un angajament ferm pentru a sprijini un guvern din momentul in care tu pe el il investesti in functie."


Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ,,Iese ca ce? Maia Sandu este obligata in acest caz, din ceea ce spuneti dumneavoastra ca sa desemneze acest candidat cu care vine majoritatea formalizata din 54 de deputati? Au venit cu propunerea, iar presedintele la randul sau este obligat sa desemneze aceasta candidatura?"


 Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: ,,Asta nu spun eu, asta a spus-o Curtea Constitutionala si in luna iunie 2020. Nu este o inventie a Curtii Constitutionale sau un moft. Astfel funtioneaza toate mecanismele in Republicile Parlamentare. Nu este o problema in ceea ce face presedintele prin actiunile sale, problema pe care o vad este in alta parte. Candidatul desemnat de catre doamna presedinte nu este un candidat pe bune. A fost desemnat pentru a nu fi votat."

Pentru prima data, candidatura Nataliei Gavrilita a fost inaintata la data de 5 februarie. Deputatii PAS au anuntat de la inceput ca nu vor vota pentru instituirea acestui guvern, aceasta fiind cea mai rapida cale catre declansarea alegerilor parlamentare anticipate. PAS, Platforma DA si Partidul Democrat au anuntat se asemenea ca nu vor vota Guvernul Gavrilita. Anterior, si Igor Dodon a anuntat ca fractiunea PSRM nu va vota pentru instituirea guvernului.

In cadrul sedintei Parlamentului din data de 11 februarie, Natalia Gavrilita s-a prezentat in plen pentru a-si prezenta programul si pentru a primi sau nu votul deputatilor. Ulterior, guvernul nu a fost votat.

In acelasi timp, Igor Dodon a lansat invitatia de a forma o noua majoritate si a propus un alt candidat pentru aceasta functie, este vorba despre Mariana Durlesteanu, fost ministru al finantelor in Guvernul condus de Zinaida Greceanii (2008 - 2009) si ambasador al Republicii Moldova in Marea Britanie (2004 - 2008). Totodata, si Platforma DA a inaintat un candidat la aceasta functie, pe Andrei Nastase.

La data de 11 februarie, dupa sedinta Parlamentului in care a fost supusa votului candidatura Nataliei Gavrilita, ulterior respinsa de deputati, Maia Sandu a anuntat in cadrul unui briefing de presa ca o inainteaza pentru a doua oara pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru.

Ulterior, la data de 12 februarie socialistii au anuntat ca au depus o sesizare la Curtea Constitutionala prin care solicita ca Maia Sandu sa-si anuleze decretul prin care a numit-o pe Natalia Gavrilita repetat la functia de prim-ministru. Anuntul a fost facut de Vasile Bolea. 

Curtea a respins sesizarea si urmeaza sa se pronunte privind constitutionalitatea decretului semnat de Maia Sandu prin care o inainteaza pe Natalia Gavrilita pentru a doua oara consecutiv la functia de prim-ministru.

Articole din aceeasi categorie