01.09.2022
Maia Sandu, despre un eventual risc de a ramane fara gaz la iarna: "Guvernul face totul ca sa existe gaze naturale sau alte surse de incalzire"

Presedintele Maia Sandu, intrebata despre existenta unui eventual risc de a ramane fara gaz la iarna, a dat asigurari ca autoritatile fac tot posibilul ca Republica Moldova sa fie asigurata cu gaze sau alte surse de incalzire. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Eu spun ca viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a avut o discutie chiar ieri. A vorbit public despre aceasta discutie cu seful de la Gazprom si evident ca a pus si problema pretului si problema achitarii acestor plati care sunt foarte mari. Deci, nu putem spune ca nu se discuta, evident ca se discuta, intrebarea este interesul si dorinta Rusiei sa obtina mai putini bani, daca pretul de piata este asa de mare si e un pret la care contribuie ei, pentru ca acest pret nu este un pret normal de piata, este un pret exagerat de mare si provocat in special de crizele provocate de acest razboi. Sigur ca noi trebuie sa ne pregatim pentru orice scenariu. Nimeni nu poata sa spuna exact ce se va intampla la iarna, care vor fi preturile, pana la urma eu cred ca problema cea mare nu va fi disponibilitatea gazelor naturale, ci pretul lor."

Ulterior, Maia Sandu a mai spus ca Guvernul face tot posibilul ca la iarna Republica Moldova sa fie asigurata cu gaze, insa indeamna cetatenii sa faca economii asa in cat tara noastra sa plateasca cat mai putin.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Noi ne pregatim pentru toate scenariile si evident ca Guvernul face totul ca sa existe gaze naturale sau alte surse de incalzire. In acelasi timp si cetatenii, pornind de la faptul ca preturile vor fi foarte mari si cetatenii trebuie sa faca tot ce pot, in cazul acesta sa economiseasca, acolo unde pot economisi asa incat sa platim cat mai putin posibil in aceasta iarna pentru energie."

La data de 31 august, Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a vorbit la telefon cu directorul general Gazprom, Alexei Miller, despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plata a Moldovagaz a pretului ridicat pentru gaz si despre perspectivele livrarii de gaze pentru iarna care vine.

Articole din aceeasi categorie