29.04.2021
Maia Sandu, despre rapirea ex-judecatorului ucrainean, Nicolae Ceaus: "Este o bila neagra pentru institutiile noastre. La moment, doar RM investigheaza cazul"

Presedintele Maia Sandu a declarat la In Profunzime ca la moment doar Republica Moldova investigheaza cazul rapirii ex-judecatorului ucrainean, Nicolae Ceaus, iar autoritatile din Ucraina nu s-au implicat inca vizibil. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Este o intrebare pertinenta pe care mi-o pun si eu, pentru ca asemenea lucruri trebuiau cumva depistate la timp incat sa nu se poata intampla. Este o bila neagra pentru institutiile noastre. 

M-am intrebat cum a fost posibil daca se prezuma ca a fost implicata o anumita masina, o anumita persoana care a trecut hotarul. Cum a fost posibil ca aceasta masina sa treaca hotarul fara sa fie verificata. 

Intrebarea este daca au protocoale si mi s-a spus ca da, inseamna ca aceste protocoale nu au fost puse in aplicare. Inca o dovada a caracterului slab al institutiilor. Acum se lucreaza in comun pe ancheta cazului cu Procuratura Generala, cu sprijinul SIS si MAI, banuisc ca vom avea un raspuns final pe acest caz. 

Am inteles ca si partea ucraineana vrea sa participe, insa nu am vazut inca acest lucru. Din cate am inteles, pentru moment investigarea se face doar din partea Republicii Moldova."

Nicolae Ceaus a fost rapit la inceputul lunii aprilie din curtea unui bloc din capitala. Socialistii au declarat ca Maia Sandu ar fi stiut despre rapirea judecatorului, declaratii negate de presedintie. Ulterior, un canal de Telegram a postat o poza in care Ceaus apare cu vanatai la ochi si cu o mana bandajata. In mesajul care insotea fotografia era scris ca magistratul s-ar afla intr-un oras din Europa, unde ar fi fost dus prin Romania.

Judecatorul ucrainean a fost prins in Ucraina cu mita in valoare de 150 de mii de dolari. Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, o persoana a fost retinuta in acest caz, existand suspiciuni ca infractiunea ar fi fost savarsita de cetateni straini care au traversat frontiera de stat cu Ucraina. Recent, politia a anuntat ca a gasit trei masini care ar fi fost folosite in rapirea judecatorului. Una dintre ele a fost ridicata in cartierul Posta Veche. Totodata, responsabilii de la PCCOCS au pornit o cauza penala.

Articole din aceeasi categorie