29.04.2021
Maia Sandu cere Procuraturii sa investigheze declaratia PSRM-SOR, semnata in Parlament, privind uzurparea puterii in stat de Curtea Constitutionala

Presedintele Maia Sandu spune ca votul majoritatii parlamentare PSRM-SOR, privind declaratia de uzurpare a puteri de stat este doar o sperietoare si a cerut Procuraturii sa investigheze acest caz. Totodata, subiectul a fost discutat si in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Securitate.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Noi am discutat evenimentul la o sedinta speciala CSS si am recomandat Procuraturii sa examineze aceste evenimente in care este implicata Curtea Constitutionala si care in opinia mea este o tentativa de uzurpare a puterii. Aceasta tentativa a venit cu o sesizare concreta din partea deputatilor, nu am reusit sa vad motivatia Procuraturii Generale, insa acest vot in Parlament este o incalcare grava si trebuie investigat si pedepsit. Daca va amintiti noi nu avem o finalitate nici pe dosarele de tentative de uzurpare a puterii din vara anului 2019. Din partea majoritatii parlamentare aceste actiuni au fost de disperare, o incercare de a se pastra in fotoliile din Parlament. Dar cetatenii Republicii Moldova au castigat in aceasta lupta si sper ca aceasta situatie va fi folosita cu intelepciune de cetateni in alegerile din aceasta vara. Conteaza foarte mult ce fel de Parlament vom avea."

Cat despre declaratiile ex-presedintelui Dodon privind faptul ca situatia de astazi nu se deosebeste cu cea din 2019 cand s-a votat pentru uzurparea puterii in stat si ca Curtea Constitutionala s-a transformat intr-un instrument politic, Maia Sandu le-a calificat drept "sperietori".

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Sperietori din astea am auzit cat am fost in campanii. Cetatenii au vazut ce a facut Dodon in patru ani, el tot a promis sa dizolve Parlamentul. In acesti patru ani nu s-a intamplat nimic bun. Aceste sperietori apar mai ales in campania electorala. Multi politicieni au doua metode de a ajunge la putere: sa cumpere voturi, sa corupa alegatori si sa faca astfel de sperietori. Cetatenii au inteles ca coruptia este o mare problema si trebuie sa incepem cu Parlamentul. Anume el numeste Guvernul si persoane in functii de conducere a diferitor institutii. Guvernul de asemenea numeste sefi de agentii, de intreprinderi. Cand sunt oameni cinstiti, ei numesc in functii tot oameni cinstiti."

Pe data de 23 aprilie, deputatii socialisti si ai Partidului „SOR” au votat declaratia privind uzurparea puterii in stat de catre Curtea Constitutionala. Majoritatea parlamentara a anuntat ca nu recunosc decizia CC care permite dizolvarea parlamentului si le-au dat vot de neincredere celor trei judecatori care au votat pentru dizolvarea Parlamentului. Este vorba despre Nicolae Rosca, Liuba Sova si Domnica Manole. In aceeasi zi, deputatii PSRM - SOR au votat pentru anularea hotararii prin care au numit-o judecator la CC pe Domnica Manole si l-au inaintat pe Boris Lupascu la aceasta functie. Cu viteza fulgerului, candidatul a si dat juramantul in fata parlamentarilor. Maia Sandu si membrii CSM au refuzat sa participe, desi au fost invitati. 

In urma sesizarilor depuse la Curtea Constitutionala, magistratii au suspendat cele doua hotarari ale parlamentului, care vizeaza revocarea din functie a Domnicai Manole si numirea lui Boris Lupascu. O decizie in acest sens a fost luata in seara de 23 aprilie. Tot atunci, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate si a solicitat Procuraturii Generale sa investigheze actiunile din parlament sub aspectul infractiunii de uzurpare a puterii in stat.

Articole din aceeasi categorie