29.07.2019
Maia Sandu cere demisia conducerii Institutului National al Justitiei: „Aceasta institutie nu si-a atins scopul daca analizam situatia catastrofala din sistemul justitiei” - VIDEO
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, solicita demisia conducerii Institutului National al Justitiei, institutie responsabila de pregatirea judecatorilor si procurorilor. Anunutul a fost facut in cadrul unui breafing de presa, dupa ce au trecut 23 de zile de cand Maia Sandu s-a adresat procurorilor si l-ea zis „ca din acea zi procuratura este independenta, libera, sa-si indeplineasca misiunea.”

„In aceste zile cei 660 de procurori ar fi trebuit sa aplice legea si sa reactioneze la zecile si sutele de ilegalitati despre care stie toata tara” a declarat premierul.

Maia Sandu sustine ca aceasta institutie nu asigura justitia cu un numar suficient de profesionisti, bine pregatiti, specialisti integri.

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: „Pentru perioada academica octombrie 2019 - aprilie 2021 au fost planificate doar 20 de locuri pentru judecatori si 20 de locuri pentru procurori. Noi avem nevoie de sute de procurori si judecatori noi. Este insuficient ca un sistem sa vina doar cu 20 de procurori si 20 de judecatori pe an, in contextul in care sistemul nu vreaa sa se reformeze, iar noi trebuie sa-l inlocuim practic integral.”

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM„Din pacate aceasta institutie nu si-a atins scopul daca analizam situatia catastrofala din sistemul justitiei. Atat pregatirea initiala cat si formarea continua sunt sub orice standarte. De aceea, solicit demisia conducerii acestui institut. De-a lungul timpului aceasta institutie a angajat oameni cu probleme de integritate. Exista informatii si despre practicile de mituire din institutie atat la admitere cat si la absolvire. Cum putem avea justitie integra, cand chiar institutul ii invata pe viitorii procurori si judecatori cu normalitatea fenomenului de coruptie?”

De asemenea prim-ministrul a solicitat Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor sa identifice de urgenta solutiile legale, pentru a creste de doua sau chiar de trei ori numarul de persoane care urmeaza a fi instruite pentru profesia de judecator si procuror chiar incepand cu anul acesta. Daca nu exista nicio posibilitate fara a modifica legea, ministerul justitiei va trebui de urgenta sa pregateasca modificarile la cadrul legal.

Potrivit Maiei Sandu, nu pot fi admise la functia de procuror si judecator persoane compromise care au discreditat profesia de magistrat executand comenzi politice s-au adoptand decizii ilegale.

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM„Noi constientizam ca institutul nu poate intrui peste noapte un numar mare de procurori si judecaori noi si ca prin aceste masuri problemele de sistem nu se vor rezolva imediat de maine, dar suntem obligati sa incepem azi, asa incat peste cativa ani sa avem o justitie dreapta care sa nu permita vreodata capturarea statului cum s-a intamplat in trecut.”

Articole din aceeasi categorie