27.06.2023
„Lukasensko trebuie sa sara cu mana la chipiu, de cate ori stapanul lui de la Kremlin are nevoie.” Armand Gosu despre rebeliunea lui Prigojin si implicarea lui Lukasensko in negocieri

Expertul in politica externa. Armand Gosu, sustine ca rebeliunea lui Prigojin a fost o rascoala militara prin care mercenarii Wagner au protestat  impotriva tentativelor liderilor de la Kremlin de a desfiinta aceasta grupare paramilitara, cel putin asta este varianta prezentata de seful mercenarilor, Evgheni Prigojin. Mai mult, Gosu mentioneaza ca Prigojin si acum asteapta o solutie din partea autoritatilor rus, care ar evita disparitia gruparii Wagner. Ceea ce tine de implicarea presedintelui belarus la negocierile dintre Kremlin si Prigojin, Armand Gosu spune ca asta este doar un nou serviciu pe care trebuia sa-l faca Lukasenko pentru Putin. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Armand GOSU, ISTORIC, EXPERT IN POLITICA EXTERNA DIN ROMANIA: „O rascoala militara, care nu se dorea parte a unei lovituri de stat, dar pana la urma este o rascoala a unei unitati de mercenari, care au protestat in felul acesta impotriva tentativelor puterii de a o reforma, desfiinta, de a o trece in subordinea ministerului Apararii. Aceasta este varianta oficiala, varianta produsa de seful acestei grupari Wagner, Prigojin. El este vedeta acestui serial, care a avut mai multe episoade si care nu s-a incheiat, pentru ca vedem ca astazi a revenit dupa mai bine de 24 de ore cu un mesaj uluitor, cel putin la fel de uluitor cum a fost si mesajul de sambata seara, cand toata lumea astepta anuntul intrarii coloanei Wagner in Moscova si cand colo Prigojin a iesit cu un mesaj audio si a spus ca pentru a evita o varsare de sange, ordona sa se intoarca. El asteapta o solutie negociata, care sa fie propusa de autoritatile ruse, care sa evite disparitia gruparii Wagner asa cum o stim noi.”

Totodata, Armand Gosu spune ca nu este clar ce se va intampla cu mercenarii Wagner, daca acestia vor putea pleca toti in Belarus sau daca vor dori sa semneze contracte cu ministerul Apararii. 

Armand GOSU, ISTORIC, EXPERT IN POLITICA EXTERNA DIN ROMANIA: „Nu am un raspuns la aceasta intrebare. El a spus ca mercenarii Wagner care au fost solicitati pana la 30 iunie sa semneze contracte cu ministerul Apararii, toti categoric au refuzat, de aici a si inceput conflictul, de vreme ce au refuzat. Propunerea facuta de purtatorul de cuvant al Kremlinului, sambata seara, in care spune ca cei care au participat la marsul impotriva Moscovei nu pot sa semneze contracte si trebuie sa paraseasca structurile militare, iar ceilalti care au fost in taberele de instructie ale gruparii Wagner si care nu au participat la mars, daca doresc pot sa semneze contracte cu ministerul Apararii, nu este clar, cati dintre mercenarii Wagner, care au ramas vreo 25 mii de oamen, cati pot sa plece impreuna cu Prigojin in Belarus, cati se duc in Africa. Inteleg ca nimeni nu mai ramane sa semneze.”

Intrebat de ce are nevoie presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, de Progojin si mercenarii Wagner  pe teritoriul Belarusului, expertul, Armand Gosu, sustine ca implicarea lui Lukasenko in aceasta situatie nu a fost altceva decat un serviciu pe care trebuie sa-l faca pentru Putin. 

Armand GOSU, ISTORIC, EXPERT IN POLITICA EXTERNA DIN ROMANIA: „El nu are nevoie de asa ceva. Nu e interesant de propriu-zis persoana lui Prigojin, nu sa-i aduca pe mercenari la el, ci sa-i faca serviciul lui Putin. El puncteaza in fata lui Putin, e un raport de putere intre el si Putin. Lukasensko ii este dator lui Putin, mentinerea la putere in 2020, ce s-a intamplat atunci cu alegerile, cu protestele, ajutorul care i l-a dat Rusia, Belarus functioneaza si nu a disparut ca stat pentru ca este sustinuta de Rusia. Si atunci ca normal, un individ cum e Lukasensko trebuie sa sara cu mana la chipiu de cate ori stapanul lui de la Kremlin are nevoie.”

La un an si jumatate de la invazia in Ucraina, Rusia a fost la un pas de un razboi civil. Seful Wagner, Evgheni Prigojin, si-a trimis trupele in Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului Apararii, dar le-a intors in ultima clipa, dupa o intelegere cu Kremlinul mediata de liderul belarus, Aleksandr Lukasenko. Mercenarii Wagner insotiti de tancuri si blindate usoare au ocupat sambata sediul minsterului Apararii din orasul Rostov, dar si sediul politiei si primaria, printre altele. Asa-zisul conflict dintre unitatile Wagner si ministerul rus al Apararii a izbucnit dupa ce armata ar fi bombardat, la ordinele ministrului Soigu, o baza Wagner aflata in spatele frontului, in Ucraina. Potrivit mercenarilor lui Prigojin, atacul ar fi fost lansat de unitati ale armatei ruse. 

Articole din aceeasi categorie