03.09.2020
Lukasenko avertizeaza: Va fi o baie de sange in Belarus. Ce s-a intamplat in Ucraina va parea o plimbare in parc

Aleksandr Lukasenko avertizeaza ca va avea loc o baie de sange, in cazul in care opozitia din Belarus obtine puterea. El sustine ca va urma un scenariu similar cu cel din Ucraina, in care tara va fi divizata si va porni un razboi civil. 

Aleksandr Lukasenko, presedintele : "Vreau sa protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mainile noastre. Am ridicat tara din ruine, din cenusa, mii si milioane de oameni ma sustin.

Stiu ca daca ei (n.r.- opozitia) vin la putere, vor distruge tot, vor incepe sa ucida oameni si copiii acestora. Aceasta nu va fi lustratie, asa cum spun unii. Va fi o baie de sange. Ce s-a intamplat in Ucraina va parea o plimbare in parc".

Lituania, Estonia si Letonia i-au inclus luni pe lista neagra pe presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, si pe alti aproximativ 30 de inalti functionari ai regimului sau pentru presupusa frauda electorala si pentru represiune impotriva manifestantilor pro-democratie.

Lukasenko a evocat luni ideea unui referendum constitutional pentru a calma ampla miscare de contestare ce are loc in Belarus de trei saptamani, fara a face alte precizari privind modalitatile de desfasurare, calendarul sau continutul consultarii populare.

Scrutinul din 9 august, in urma caruia Lukasenko a fost reales presedinte a declansat un inedit val de contestare impotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rand cu manifestatii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk.

Autoritatile belaruse au respins dialogul cu opozitia si au arestat numerosi politicieni, grevisti si jurnalisti.  

Pana acum, Aleksandr Lukasenko a propus doar un vag proiect de reforma constitutionala pentru a iesi din criza, calificandu-i in acelasi timp pe manifestanti drept "sobolani" si aparand cu vesta antiglont si tinand o arma automata in mana la resedinta sa din Minsk, nu departe de manifestatiile opozitiei.

Articole din aceeasi categorie