10.09.2019
Lovitura pentru Boris Johnson. Parlamentarii refuza din nou alegerile anticipate
Deputatii britanici au administrat marti o noua infrangere usturatoare premierului Boris Johnson refuzand inca o data sa declanseze alegeri legislative anticipate, inainte ca Parlamentul sa fie suspendat pana la 14 octombrie, noteaza AFP.

Cu 293 de voturi pentru, cu mult sub pragul de doua treimi necesar pentru a declansa alegeri generale, deputatii au respins pentru a doua oara in cinci zile propunerea lui Boris Johnson, care dorea ca alegatorii sa fie chemati la urne pe 15 octombrie, scrie Agerpres.

Inaintea votului, seful guvernului a afirmat ca “nu va cere o noua amanare” a Brexitului, prevazut la 31 octombrie, in pofida unei legi care a intrat in vigoare luni dupa asentimentul reginei Elisabeta a II-a.

Recurs in justitie, demisie sau altceva, Boris Johnson nu a explicat cum intentioneaza sa isi respecte promisiunea.

“Daca doriti o amanare, atunci votati pentru alegeri anticipate!”, l-a indemnat el pe liderul opozitiei, Jeremy Corbyn, care, in opinia lui, se teme sa nu fie infrant la urne. Acesta i-a replicat ca doreste alegeri, dar refuza “sa riste dezastrul” unei iesiri din UE fara acord.

”Acest guvern va presa in continuare pentru negocierea unui acord, in timp ce se pregateste sa iasa din UE fara un acord”, a afirmat Johnson in Parlament dupa rezultatul negativ al votului pentru organizarea de alegeri anticipate, potrivit News.ro.

”Voi merge la summitul crucial din 17 octombrie si, indiferent cate dispozitive va inventa acest Parlament pentru a-mi lega mainile, voi incerca sa obtin un acord in interesul national. Acest guvern nu va mai amana Brexitul”, a afirmat premierul.

Inainte de orice scrutin, opozitia vrea sa se asigure ca perspectiva unui “no deal” este indepartata si ca Brexitul va fi amanat cu trei luni, asa cum a votat parlamentul saptamana trecuta.

Acest text il obliga pe prim-ministru sa solicite UE amanarea, daca nu obtine un acord de retragere pana la 19 octombrie, imediat chiar dupa un summit european.

Sedinta de luni a Camerei Comunelor a fost ultima inainte de suspendarea foarte controversata a Parlamentului timp de cinci saptamani, decisa de Boris Johnson.

Sursa: Agerpres

Articole din aceeasi categorie