15.03.2020
Lovitura fara precedent pentru Rusia. Arabia Saudita inunda piata cu petrol de 25 de dolari pe baril. Preturile au scazut la jumatate de la inceputul anului

Arabia Saudita inunda piata cu petrol la preturi pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, avand ca tinta in mod special rafinariile din Europa si Asia care folosesc petrol rusesc, intr-o escaladare a razboiului cu Rusia pentru cota de piata.

Cinci surse de la companii majore de petrol si rafinarii care proceseaza titei in Europa, au spus ca grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, in luna aprilie, scrie Reuters, preluata de News.ro.

Anterior, sursele au spus ca Arabia Saudita va mai incerca sa inlocuiasca petrolul rusesc pentru cumparatori chinezi si indieni, chiar daca nu toate rafinariile au primit volumele solicitate.

Preturile petrolului au scazut la jumatate de la inceputul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii si dupa ce Rusia si OPEC nu au reusit sa ajunga la un nou acord pentru reducerea livrarilor de titei.

Moscova a refuzat sa sprijine reducerile mai accentuate ale productiei de petrol, afirmand ca impactul coronavirusului ar putea depasi asteptarile. Riadul a reactionat prin cresterea la un nivel record a livrarilor.

Rusia a anuntat ca nu intentioneaza sa revina la masa negocierilor, chiar daca resimte presiunea masurilor extraordinarea luate de Arabai Saudita.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat vineri ca Rusia nu vede deocamdata motive pentru a reveni la discutiile cu partenerii sai din cadrul OPEC+ si ca are capacitatea sa faca o majorare modesta a livrarilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna aprilie.

In schimb, Arabia Saudita s-a angajat sa creasca productia de petrol cu 2,6 milioane de barili pe zi in aprilie, inclusiv din stocuri.

Si alti producatori de petrol din Golf, precum Arabia Saudita, sunt nevoiti sa intre in acest razboi pentru cota de piata, anuntand la randul lor cresteri ale productiei.

Arabia Saudita a taiat semnificativ preturile de vanzare ale petrolului. Sortimentele de petrol Arab Light si Arab Medium au fost oferite la preturi de 25-28 de dolari pe baril, potrivit traderilor.

Vineri si Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a oferit discounturi mari pentru titeiul Murban cu livrare in aprilie, anuntand preturi forward pentru prima oara in istoria sa. Pana acum, compania stabilea preturile retroactiv.

Petrolul rusesc Urals a fost oferit la preturi usor peste 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Suntem multumiti cu alocarea noastra. Cererea pentru aprilie a fost confirmata. Astept cu interes luna mai, daca preturile vor ramane la fel de atractive”, a declarat un trader al unei companii petroliere europene, implicat in discutii.

Companii europene de rafinare, intre care Total, BP, Eni and SOCAR, au beneficiat de alocatii confirmate pentru livrari suplimentare de petrol saudit, pentru luna aprilie, au declarat sursele.

Grupul Saudi Aramco a refuzat sa comenteze. Total, BP, Eni si SOCAR nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

Surse au declarat joi ca Arabia Saudita a inceput sa se concentreze pe cresterea livrarilor catre cumparatori traditionali de petrol Urals, regatul incercand sa inlocuiasca petrolul rusec in rafinarii din intreaga lume, din Europa pana in India.

Petrolul american West Texas Intermediate cu livrare in aprilie a crescut, vineri, cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, in timp ce petrolul Brent a avansat cu 1,9%, la 33,85 dolari pe baril.

Pe ansamblul saptamanii, petrolul WTI a pierdut 23%, iar petrolul Brent 25%, acestea fiind cele mai mari scaderi saptamanale din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.

Sursa: stirileprotv.ro


Articole din aceeasi categorie