03.10.2020
Lista candidatilor inregistrati de catre CEC pentru alegerile prezidentiale 2020. Cine n-a intrat in cursa sau asteapta sa fie inregistrat

Pana acum, Comisia Electorala Centrala a inregistrat oficial sase candidati pentru alegerile prezidentiale din 1 noiembrie. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu si liderul PUN, Octavian Ticu n-au trecut in cursa prezidentiala.

Potrivit CEC, cei sase candidati vor fi inregistrati in buletinul de vot dupa cum urmeaza:

1.Renato Usatii - Partidul Nostru;

2.Andrei Nastase - Platforma DA;

3.Tudor Deliu - Partidul Liberal Democrat din Moldova;

4.Igor Dodon - Candidat Independent;

5.Violeta Ivanov - Partidul SOR;

6. Maia Sandu - Partidul Actiune si Solidaritate.

Acestia s-au lansat in campania prezidentiala.

Ce tine de liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la 18 septembrie, CEC a decis ca acesta sa fie exclus din cursa prezidentiala, dupa ce membrii comisiei au depistat mai multe greseli in listele de semnaturi. Ulterior, Candu a contestat decizia CEC la Curtea de Apel. Prin urmare, Curtea de Apel Chisinau a mentinut decizia CEC de a nu-l inregistra pe motiv ca o buna parte din semnaturile colectate ar fi fost false. 

Iar apoi, Pro Moldova a atacat cu recurs hotararea Curtii de Apel Chisinau prin care a fost respins contestatia Pro Moldova impotriva deciziei CEC de a nu-l inregistra pe candidatul Andrian Candu. 

Astazi, CSJ a declarat inadmisibil recursul Pro Moldova si Candu ramane in afara cursei prezidentiale.

Tot astazi, liderul partidului Unitatii Natioanale, Octavian Ticu, a fost exclus din alegerile din noiembrie. Ticu sustine ca:"Din 20 000 de mii de semnaturi ale cetatenilor R. Moldova, peste 5 mii au fost aruncate la gunoi, majoritatea pentru o cifra sau numar de la seria buletinului gresit si pentru faptul ca s-a incurcat domiciliul. Cinic si fara scrupule. Semnaturi reale ale cetatenilor tarii".

Anterior, si generalului, Ion Costas i-a fost respinsa inregistrarea la alegerile prezidentiale din 1 noiembrie.

Iar liderul Miscarii Politice Unirea, Dorin Chirtoaca, este in asteptarea deciziei CEC.

Totodata, candidatul independent Alexandr Kalinin, s-a retras din cursa prezidentiala. El a anuntat ca face acest lucru dupa ce membrii grupului sau de initiativa, care colectau semnaturi, ar fi fost agresati de simpatizanti ai socialistilor.

Alegerile prezidentiale vor avea loc la 1 noiembrie 2020.

Articole din aceeasi categorie