30.01.2023
Legal sau ilegal? Sergiu Litvinenco, dupa ce doi avocati din Marea Britanie il vor apara in instanta pe Ilan Sor: "O decizie stranie din punctul meu de vedere". Cum comenteaza ministrul amanarea procesului

Ministrul justitiei, Sergiu Litvinenco spune ca legislatia a fost incalcata in momentul in care au aparut doi avocatii din Marea Britanie, in echipa de aparare a lui Sor. Mai mult, cazul se afla, inclusiv sub sanctiuni la Londra. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Sergiu LITVINENCO: „A fost o decizie stranie din punctul meu de vedere. Evident ca este o incercare de tergiversare, inca o incercare de tergiversare. Am vazut mai multe discutii in spatiul public, inclusiv cu privire la legalitatea prin prisma Codului de procedura penal, in privirea unei luarii o asemenea decizii. Am vazut comunicatul procuraturii, care a mentionat la fel, din punctul lor de vedere ca decizia ar ridica anumite semne de intrebare. Acum ce sa va spun.. Situatia este asa cum este ..”

Totodata, ministrul sustine ca nu este la curent cu normele din legistatia Marii Britanie, insa crede ca poate fi o incalcare.

Sergiu LITVINENCO:„La acest capitol, nu conosc legislatia Marii Britanie si daca, cumva, avocatii care apara interesele unei persoane sanctionate de autoritatile Marii Britanie, au conform legii anumite sanctiuni juridice, conform aceleasi legislatiei a Marii Britaniei.”

Totodata, ministrul a venit cu o reactie la explicatia oferita de Ambasadorul Marii Britaniei la Chisinau prin care acesta spune ca "acesti avocati, fie nu pot fi platiti pentru servicii, fie trebuie sa aiba o autorizatie din partea Biroului de Implementre a Sanctiunilor din Marea Britanie.”

Sergiu LITVINENCO:„Inseamna ca cel mai probabil ca au incalcat legislatia. Imi vine greu acum sa concluzionez in sensul in care presteaza aceste servicii  in mod gratuit.”

Ulterior, Litvenenco a mentionat ca vinovat pentru amanarea procesului s-ar face instantele judecatoresti, care ar trebui revizuite, pentru ca sistemul sa functiomeze in favoarea sistemului.

Sergiu LITVINENCO: „Din punctul meu de vedere, decizia ridica mari semne de intrebare, dar este cazul si a multor decizii, din pacate, pe care le iau instantele judecatoresti. De ce fac acest lucru? Pentru ca sistemul de justitie nu a fost curatat.”

Pe 9 decembrie 2022 Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc au fost inclusi in lista sanctiunilor de catre Guvernul Marii Britanii. Procesul in care figureaza cazul Ilan Sor a fost amanat, pana la mijlocul lunii februarie, desi instantele judecatoresti trebuiau sa dea sentita in luna decembrie anul trecut.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 30 ianuarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie