15.01.2024
La ce ne putem astepta si cat de periculoasa este situatia din stanga Nistrului? Valeriu Pasa: „Cel mai mare interes al Federatiei Ruse in Moldova nu tine de regiunea transnistreana”

Dupa ce a intrat in vigoare noul Cod Vamal, in regiunea transnistreana este o situatie gestionabila, insa nu este lipsita total de riscuri pentru ca avem interdependenta si vulnerabilitati in energetica, sustine fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Totodata, expertul WatchDog, Valeriu Pasa, mentioneaza ca cel mai mare interes al Federatiei Ruse in Moldova nu tine de regiunea transnistreana, speranta Moscovei este ca va reusi sa puna mana pe puterea de la Chisinau. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Alexandru FLENCHEA, FOSTUL VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Este o situatie gestionabila, nu este lipsita total de riscuri pentru ca avem interdependenta si vulnerabilitati in energetica, pentru ca nu trebuie neglijata nici Rusia si nici adevaratii agenti de influenta rusa, ma refer la MGB transnistrean care de fapt ei sunt ofiteri FSB. Si acum noi am ajuns intr-o situatie sau Transnistria a ajuns intr-o situatie cand de fapt sunt doi subiecti acolo, cu interese care nu neaparat coincid, „Sherifful” si administratia regiunii pe de o parte MGB-ul, FSB pe de alta parte. Si daca interesul „Sheriffului” este sa faca bani si sa se impace bine cu Chisinaul si cu Kievul, interesul FSB-ului este sa previna apropierea „Sheriffului” de Chisinau, dar mai ales propierea „Sheriffului” de Kiev. Asta e ceea ce ingrijoreaza la Moscova cel mai tare. Aici nu putem exclude scenarii mai putin placute. De asta inclusiv si comunicatul asta de presa putin ciudat al MGB-ului despre impuscaturi la frontiera, sigur nu a fost primul incident de genul dat de la inceputul razboiului, dar, cum s-a comunicat..”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: „Trebuie sa facem clar diferenta intre relatiile Chisinau - Tiraspol, eventuala reintegrare, astfel de decizii si interesele Federatiei Ruse. Interesele Rusiei nu se reduc in Moldova la prevenirea procesului de reintegrare a tarii, interesele pe termen mediu a Rusiei in Moldova si cel mai mare nu tine de regiunea transnistreana, speranta lor este ca ei vor reusi sa puna mana pe puterea de la Chisinau si atunci pericolul cum il percep ei al reintegrarii regiunii sub autoritatile constitutionale decade. Nu vor avea nicio problema cu reintegrarea, atat timp cat controleaza autoritatile de la Chisinau. Bataia este spre alegerile paralmentare din 2025 cu etapa intermediara a alegerilor prezidentiale. Vedem ca Federatia Rusa s-a activitat in acest sens in tentativele acestea de destabilizare in intreaga regiune, inclusiv in Blacani ( Macedonia de Nord, Serbia, Bosnia si Hertegovina). Ei spera mult sa reuseasca sa schimbe cursul razboiului. Putin se simte deja invingator, dar stie ca trebuie sa mai traga din timp. Intre timp, el vrea sa creeze cat mai multa destabilizare in jurul lui. In cazul Reublicii Moldova, sa arunce peste cap toate procesele democratice, sa arunce peste cap orice stabilitate si perceptia de autoritati capabile sa gestioneze lucrurile din tara si atunci, in astfel de scop, niste provocari dinstre regiunea transnistreana s-ar plia perfect.”

La data de 11 ianuarie, mai multi muncitori de la intreprinderile din regiunea trasnistreana au fost adusi organizat la postul ilegal de control dintre Tighina si Varnita pentru a protesta impotriva introducerii taxelor vamale. Acestea sunt aplicate de la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a noului cod vamal, care pune pe picior de egalitate oamenii de afaceri din stanga Nistrului cu cei din dreapta. Autoritatile de la Chisinau au calificat protestul drept unul regizat de actori propagandistici.

Manifestatia vine la cateva zile dupa ce liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoseliskii a publicat o adresare video in care si-a exprimat indignarea cu privire la intrarea in vigoare a noului cod vamal, lansand acuzatii de separatism. Iar ieri, Tiraspolul a decis sa se razbune, mentionand ca urmeaza sa introduca anumite taxe pentru fermierii satelor din stanga Nistrului, subordonate Chisinaului, dar si pentru soferii din regiune care circula cu numere de inmatriculare moldovenesti.

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova de fapt pune pe picior de egalitate companiile din dreapta Nistrului cu cele din partea stanga, care pana acum au beneficiat de facilitati generoase la importul si exportul de marfuri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie