23.01.2023
La ce etapa se afla Moldova in procesul de indeplinire a celor noua recomandari ale Comisiei Europene pentru aderarea la UE. Balutel: „In aceste noua conditii sunt 60 de actiuni”

Secretarul de stat responsabil de monitorizarea politicilor de integrare europeana in cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Balutel, a declarat ca doar 71% din planul de actiuni ale celor noua recomandari formulate de Comisia Europena ce aveau termenul limita pana in decembrie 2022 au fost indeplinite in termen, celelalte elemente ar fi reforme mult prea mari care necesita un proces de consultare publica si o perioada mai lunga de timp pentru a fi implementate. Declaratiile a fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

„In aceste noua conditii sunt 60 de actiuni. 35 dintre acestia aveau termenul limita decembrie 2022. Pana la termenul decembrie 2022, aveam indeplinit 71% din planul de actiuni cu termenul limita decembrie 2022. Este un progres foarte greu, pentru elementele care nu s-au reusit factual bifarea pana in decembrie, sunt niste documente mari, care necesita un proces de consultare publica, de consultare cu partenerii, aici ma refer la lucrarile comisiei de pre-vetting, la strategia de reforma a administratiei publice locale, care va fi pusa in consultari in perioada urmatoarea”, a explicat Balutel.

Secretarul de stat mentioneaza ca desi nu s-a reusit realizarea actiunilor in termenul stabilit, decembrie 2022, tara noastra are un progres foarte bun la etapa in care se afla, in parcursul sau european. 

„Suntem increzatori ca la etapa aceasta am reusit sa aratam un angajament fata de Comisia Europeana si fata de Delagatia UE de la Chisinau, ca aceste actiuni noi vom reusi sa le implementam”, a declarat Adrian Balutel.

Mai mult decat atat, acesta spune ca pe actiunile care sunt cu termenul mai - iunie 2023, tara noastra are un progres tehnic bun.

„O parte buna din acelea acte normative, regulamente, legi, urmeaza sa intre fie in Parlament, fie in procedura. Acum si una din deciziile Comisiei nationale de integrare europeana, la sugestia presedintelui a fost sa restrangem termenii de realizare astfel in cat sa putem arata un progres pana la sfarsitul lunii martie”, a adaugat secretarul de stat, Adrian Balutel.

Directorul Institutului pentru Politici si Reforme Europene, Iulian Groza, a mentionat ca asteptarile autoritatilor de la Chisinau este ca in toamna Comisia Europeana va analiza pentru prima data gradul de corespundere si indeplinire a celor noua conditii, iar cruciala este decizia de a demara procesul de initiere a negocierilor. 

„Procesul integrarii Uniunii Europene este un proces de durata si unul foarte complex. Diferenta pe care o putem constata destul de bine astazi este ca Republica Moldova incepand cu vara anului trecut este evaluata din perspectiva unui stat potential membru al UE, lucru care nu era posibil pana la acea decizie din iunie a Comisiei Europene si confirmata de statele europene”, a adaugat Iulian Groza.

La 24 iunie, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa ce Consiliul European a votat unanim pentru asta. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din familia UE cat mai curand. 

Pana la sfarsitul anului trecut, Republica Moldova avea de implementat reforme in domeniul justitiei, in sectorul administrativ, sa avanseze in lupta impotriva coruptiei, sa imbunatateasca mediul concurential, dar si alte domenii. Urmatorul pas semnificativ in procesul de aderare al tarii noastre la UE este initierea negocierilor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie