31.10.2022
Kent Logsdon, despre importanta sanctiunilor impuse impotriva lui Plahotniuc si Sor: "Vrem ca si alte tari sa vada ceea ce am facut noi si la fel sa intreprinda actiuni"

Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Kent Logsdon, sustine ca aceste sanctiuni impuse de SUA sunt foarte importante intrucat arata faradelegile intreprinse de Sor si Plahotniuc in Republica Moldova. Totodata, seful misiunii diplomatice americane anunta ca restrictiile date servesc drept exemplu pentru alte state si ii indeamna sa actioneze la fel. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: "Este important sa spunem ca aceste desemnari urmau sa aiba loc de mai de mult si sunt foarte importante pentru noi...Evident ca a durat foarte mult timp de ceea ce am putut sa anuntam saptamana trecuta. A fost o culminare a mai multor luni sau ani, de lucru, de efort a Departamentului de Trezorerie si a intregului guvern SUA. Deci, stiti ca persoanele si entitatile care au fost desemnate ca parte a acestor actiuni saptamana trecuta au fost diferite de ordin executiv, au fost diferite legi, regulamente din SUA, care au condus spre diferite hotarari a ceea ce am facut noi. De exemplu cand vorbesc de domnul Plahotniuc el a fost desemnat conform sanctiunilor globale, pentru ca aceasta arata faradelegile pe care le-a facut el in Moldova. Ceea ce a facut el in implicarile sale negative in politica, business si economie. Dupa aceasta il avem pe domnul Sor. Domnul Sor a fost desemnat sub un alt ordin executiv si acesta a avut de a face cu activitatile sale cu Federatia Rusa pentru a interfera faradelegile din Moldova. Deci, el s-a implicat in intelegeri secrete, in schimbari, in modificari in cadrul alegerilor."

 Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: "Aceasta inseamna ca aceste entitati defapt sunt sunt toti desemnati si toate activele lor in SUA, in care au fost implicate persoane din America sau companii americane au fost inghetate si trebuie sa fie raportate catre departamentul Trezorariei. Totodata, aceasta inseamna ca toate aceste persoane, li se interzice de a intra pe teritoriul SUA, ar putea sa nu aiba o viza pentru a vizita sau lucra temporar in SUA. Deci, noi stim ca lui Plahotniuc avea interzicere de viza, acum toti au acest lucru si este foarte important. Noi speram foarte mult ca atunci cand aceste desemnari se intampla noi vrem ca si alte tari, alte parti ale lumii sa vada ceea ce am facut noi si la fel sa intreprinda actiuni. Exista riscul reputational. De exemplu daca vrei sa faci business cu o banca sau cu un alt agent economic, deci acele banci , acele companii o sa uite peste aceste sanctiuni si vor spune "Da eu nu vreau sa lucrez cu aceste persoane", deci este un alt efect si fiecare tara trebuie sa intreprinda actiunile sale proprii in ceea ce priveste cetatenii sai, companiile sale si ne pare foarte bine , suntem mandri ca noi am putut sa intreprindem aceste sanctiuni."

La 26 octombrie, Statele Unite au anuntat sanctiuni impotriva a doi oligarhi moldoveni. Astfel, orice active si bunuri in proprietatea lui Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor, care se afla in SUA, au fost blocate. Anuntul a fost facut de ambasadorul SUA in Republica Moldova, Kent Logsdon.

Ilan Sor, care a fugit din tara in 2019, este condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat

Vladimir Plahotniuc a fugit din tara in luna iunie 2019, cand democratii au cedat puterea. Autoritatile noastre au cerut ca Interpol sa-l dea in cautare internationala, dar nu au primit niciun raspuns. Potrivit ministrului justitiei, aceesta s-ar afla in Cipru, dar informatia nu a fost confirmata de autoritatile de acolo.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie