18.04.2022
Istoricul Anatol Petrencu explica ce insemnatate are panglica "Sfantul Gheorghe" care urmeaza sa fie interzisa in Republica Moldova

In cadrul emisiunii In PROfunzime, istoricul Anatol Petrenco vine cu explicatii despre insemnatatea panglicii "Sfantul Gheorghe", spunand ca este un simbol cu istorie mult mai lunga, aparuta inca de pe vremea Ecaterinei a II-a si era pentru  ofiterii armatei tariste. Insa, insemnatatea acestei panglici a fost profanata in ce-l De-al Doilea Razboi Mondial de catre nazisti.

Antol PETRENCO, ISTORIC: "Nimic nu e legat, istoria paglicii acestea e mai lunga si panglica a aparut ca ordinul Ecaterinei a II-a cand a instituit acest ordin militar pentru ofiterii armatei tariste , ordinul "Sfantul Gheorghe" care avea aceasta panglica bicolora, negru si oranj. Acest ordin avea patru clase si li se inmana ofiterilor pentru anumite fapte eroice in batalii si asa mai departe. In anii Primului Razboi Mondial, panglica a fost putin extinsa si ordinile care au fost date unor militari degradati pentru vitejia in razboi. Odata cu revolutia bolsevica din 1917, toate odinile si posibil toate simbolurile tariste au fost interzise, iata ca imediat dupa lovitura de stat a inceput razboiul civil si continua cu aceasta panglica si acolo unde erau in rezerva ordine, mai erau decorati cei mai viteji ofiteri."

La fel, istoricul Anatol Petrenco a spus ca in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, sovieticii s-au dezis de aceasta panglica din motiv a fost purtata de cei care au luptat impotriva Uniunii Sovietice.

Antol PETRENCO, ISTORIC: "In general sovieticii s-au dezis de aceasta panglica. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cei care au purtat panglica au fost tocmai cei care au luptat impotriva Uniunii Sovietice, de exemplu Andrei Vlasov, generalul care a trecut de partea lui Hitler si a fost aliatul lui Hitler in razboiul impotriva lui Stalin, impotriva regimului Stalinist. Nu stiu de ce actualii conducatori ai Federatiei Ruse uita de acest moment, care este destul de picant." 

Ulterior, Anatol Petrenco a mai mentionat ca acest simbol a fost restituit si devine un atribut al agresiunii Federatiei Ruse fata de Georgia, apoi Crimeea, dar fiind folosita anterior de nazisti aceasta panglica a fost profanata si i-au schimbat insemnatatea.

Antol PETRENCO, ISTORIC: "In ceea ce priveste actuala situatie, ordinul a fost restituit si arata exact ca ordinul instituit candva de catre Ecaterina a 2-a, a fost reconstituit din 2000 si a inceput fiind inmanata in 2008 cu razboiul rusilor impotriva Georgiei, primii decorati cu aceast nou ordin Sfantul Gheorghe, iata ca intr-o agresiune contemporana, noi suntem martori si am fost martori la acest eveniment, iata ca simbolul devine un atribut al agresiunii federatiei ruse impotriva Georgiei, dupa care urmeaza anexarea Crimeii si acolo tot soldatii si militarii rusi plus cei care erau ultrapatrioti din Crimeea de asemenea au purtat simbolul acesta bicolor. Insa nazistii folosind acest simbol l-au profanat, i-au scimbat insemnatatea."

Articole din aceeasi categorie