16.01.2023
Ion Tabarta, despre problema transnistreana: "Domnul Serebrian duce discutii destul de intense, pentru a elabora o strategie sau o viziune"

Analistul politic, Ion Tabarta, sustine ca problema transnistriana nu poate fi rezolvata atat timp cat inca razboiul din tara vecina nu s-a incheiat. Acesta mentioneaza ca ministrul Oleg Serebrian poarta discutii cu malul stang pentru a elabora o strategie sau o viziune, dar la moment inca nu exista o finalitate. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ion TABARTA, ANALIST POLITIC: "Din cate cunosc domnul Serebrian duce discutii destul de intense, inclusiv cu fosti negocietori, pentru a elabora o strategie sau o viziune sau o abordare. Rezolvarea acestei probleme va fi una in context regional, desigur noi avem nevoie sa sa se limpezeasca lucrurile, vom sti mai exact ce e cu situatia regionala dupa ce se va opri razboiul sub forma unui tratat sau acord sau armistitiu." 

Ulterior, acesta a mentionat ca regiunea transnistriana nu se va implica in conflictul cu tara vecina, intrucat ei se confrunta pentru a supravetui economic.

Ion TABARTA, ANALIST POLITIC: "Daca la inceputul razboiului stateam si ne gandeam ca se va implica sau nu regiunea transnistreana, probabil cei din regiune stau mai cuminti, pentru ca este clar ca in cazul unor ostilitati militare directe nu vor face fata armatei ucrainene, de aceea cumva si rusii acum nu implica sau nu fac aluzii la regiunea transnistriana. Acum problema este supravetuirea economica a regiunii transnistrene, de aici aceste permisiuni de la Moscova de a intra in aceste acorduri cu Chisinau. Chisinaul are pirghie economica, ulterior, trebuie folosita aceasta perghie si totodata se merge si pe linia contextului regional politic, geopolitic, pentru ca lucrurile nu vor sta asa cum vor sta. Formatul 5+2 va fi sub o anumita forma revazuita. Formatul a fost mai degraba sa mentina statu quo, el nu rezolva o problema politica, dar mentinea comunicari intre cele doua maluri, comunicare in special intre cetateni. Acest mecanism trebuie de revizuit, insa cam deja vom avea o claritate in regiune."

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 16 ianuarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie