17.01.2020
Ion Sturza explica de ce in 2016 SUA l-au ales pe Plahotniuc si nu pe el - VIDEO
Ion Sturza spune ca in 2016 SUA l-au ales pe Vlad Plahotniuc si nu pe el sa conduca Guvernul tarii, pentru ca s-au temut sa nu vina rusii la putere, asa cum aratau atunci sondajele. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: "Nu toate paranteze pot fi deschise, pentru a nu pune unii oameni intr-o situatie cam incomoda. Vreau sa va confirm ca eu nu am venit din initiativa proprie atunci, asa, subit in ajunul Anului Nou ca sa candidez la functia de prim-ministru. Am avut un dialog permanent, pana la un punct, cu reprezentantii SUA si anumite scenarii. Este cunoscut faptul ca in timp ce eu ma ocupam de programul de guvernare, Vlad Plahotniuc se distra in Dubai. De fapt, au aparut informatii ca a cumparat un Ferarri rosu.

Scopul lui era sa aduca de acolo o suma mare cash. Transvazarea trebuia sa aiba loc la Sofia, dupa aceea sa vina la Chisinau. Lucrurile trebuiau sa mearga intr-un anumit fel. Parea o poveste de Holywood."

Intrebat de Lorena Bogza pentru ce Vlad Plahotniuc dorea sa aduca bani in Moldova, Ion Sturza a spus ca pentru cumpararea deputatilor.

"S-a analizat, dupa cate inteleg eu, inclusiv cu parteneriatul Romaniei si, pana la urma, americanii au fost convinsi de aici din regiune ca o varianta mai putin periculoasa ca sa nu cada guvernul, sa nu fie alegeri anticipate, in care toate sondajele aratau ca vin socialistii, sa reconfigureze parlamentului si sa avem un guvern sub controlul PD si a lui Vlad Plahotniuc. Numai ca el sa nu candideze sub nicio forma la functia de prim-ministru...", declarata fostul premier, Ion Sturza.

Cat despre "doamna cu „biscuitii” Nuland", Ion sturza spune ca: "Eu n-am cunoscut-o personal pana in momentul cand ne-am intalnit deja dupa ce ea a plecat din functie. A avut intalnire la Istanbul, apropo in prezenta domnei Gherman, la o conferinta mare internationala unde eram si eu prezent si am fost speakeri impreuna cu dumneai si i-am zis: doamna Nuland, stiu ca ati fost implicata, nu cu dumneaei, dar avem un dialog permanent cu domnul ambasador, cu altii si ultima discutie a fost cu Departamentul de Stat, unde mi s-a spus ceva de genu: totul e bine si fumos, dar sa nu vina rusii. Le-am spus... pana la urma ce ati ales, un criminal, un corupt, un om care a uzurpat toata puterea in stat si asa mai departe. Ea mi-a zis asa cu o nonsalanta: politica americana are niste limite."

Postarea facuta de Ion Sturza, dupa ce Vlad Plahotniuc a fost declarat indezirabil in SUA:

La 21 decembrie 2015, Ion Sturza a fost desemnat candidat pentru functia de prim-ministru al Republicii Moldova de catre seful statului Nicolae Timofti. Totul, dupa ce Republica Moldova a ramas fara Guvern pe 29 octombrie 2015. Atunci, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Strelet a fost votata de 65 de deputati.

Pe 24 decembrie, Sturza a anuntat ca va cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului de guvernare si a componentei nominale a Cabinetului de ministri in data de 4 ianuarie 2016.

Dupa ce fractiunea PSRM din start a anuntat ca nu va participa la votarea guvernului in frunte cu Sturza, sedinta speciala a parlamentului din 4 ianuarie a esuat din lipsa de cvorum, intrucat au fost prezenti doar 47 din cei 101 de deputati.

Pe 14 ianuarie 2016, dupa ce a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc (din partea PDM) la functia de prim-ministru al Republicii Moldova, presedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe secretarul general al Aparatului Presedintelui Ion Paduraru drept candidat la functia de prim-ministru. 

Imediat, o parte din presa a scris despre faptul ca numele lui Paduraru figureaza in dosarul lui Vlad Filat, mai exact in autodenuntul lui Ilan Shor. A doua zi, la mai putin de 12 ore dupa ce presedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Paduraru la functia de premier, presedintele PDM Marian Lupu, a prezentat o solicitare prin care comunica ca partidul nu este de acord cu desemnarea lui Paduraru si cere revocarea decretului prezidential cu promisiunea ca in timpul apropiat va fi prezentata o lista de sustinere a unui alt candidat, iar la scurt timp a inaintat si un candidat propriu la functia de prim-ministru, pe Pavel Filip, vicepresedinte al PDM si Ministru in exercitiu al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor. 

Peste putin timp, Ion Paduraru a anuntat ca-si retrage candidatura de la functia de prim-ministru in favoarea lui Pavel Filip, iar Presedintele Nicolae Timofti a anulat decretul de numire a consilierului sau Ion Paduraru drept candidat pentru functia de prim-ministru.

Dupa care, seful statului l-a desemnat pe Pavel Filip in calitate de candidat la functia de prim-ministru, motivand ca a luat aceasta decizie „ca urmare a propunerii care i-a fost facuta de majoritatea parlamentara constituita dintr-un numar de 55 de deputati”.

Guvernul Pavel Filip a fost votat si investit in functie in ciuda protestelor populare in 20 ianuarie 2016, dupa ora 16, cu votul a 57 de deputati din 101, fara a se reusi prezentarea pana la capat a programului de guvernare si cu omiterea etapei de intrebari si raspunsuri, din cauza protestului deputatilor PSRM cu blocarea tribunei parlamentului, care a generat un scandal. Noul cabinet de ministri a depus juramantul in fata presedintelui Nicolae Timofti aproape de miezul noptii.

Ion Sturza a detinut functia de prim-ministru al Republicii Moldova in perioada 19 februarie 1999 – 12 noiembrie 1999.

VEZI SI: Ion Sturza: "Acum patru ani SUA au avut de ales intre mine si Plahotniuc". Ce spune fostul premier despre faptul ca Vlad Plahotniuc a primit interdictia de a mai intra pe teritoriul Americii

Articole din aceeasi categorie