16.06.2020
Ion Sturza, despre eliberarea lui Platon: "Il consider cel mai nociv personaj din istoria „noua” a afacerilor nu doar in RM, dar si in spatiul ex-sovietic"

Fostul prim-ministrul al RM, Ion Sturza, il considera pe Veaceslav Platon cel mai nociv personaj din istoria afacerilor din Republica Moldova. Ion Sturza mai spune ca acum, dupa eliberarea din penitenciar, Platon vrea sa se indrepte impotriva Republicii Moldova cu cereri de despagubiri de sute de milioane de dolari.

"Nu-l cunosc personal pe Platon. Am discutat de cateva ori la telefon la initiativa dumnealui de pe niste numere obscure. Asa e el, foarte obscur si toata „cariera” lui este extrem de obscura. Daca ma intrebati (si stiu ca ma intrebati), raspund: il consider cel mai nociv personaj din istoria „noua” a afacerilor nu doar in Republica Moldova, dar si in spatiul ex-sovietic. A inceput-o timid, cu recuperarea frauduloasa a TVA de zeci(!) de milioane si a terminat-o cu cea mai mare operatiune de spalare de bani din istoria omenirii - zeci de miliarde de dolari. A terminat-o in puscarie, asa cum au terminat-o si „partenerii” sai, bancheri negri si sefi mari din structurile de forta ale Rusiei. Personal am vazut un dosar secret in care acum ceva ani procurorii generali ai Federatiei Ruse si Ucrainei se adresau conducerii Republicii Moldova cu rugamintea de a lua masuri cu domnul Platon, implicat intr-un atac de tip raider la cea mai mare companie energetica din Ucraina. In joc era securitatea energetica a mai multor tari", a scris Ion Sturza.

Fostul premier mai scrie ca tot traseul lui Platon e presarat de coruptie masiva. Branse intregi ale justitiei au deservit interesele lui, cartiere intregi de vile din Chisinau, iahturi si avioane private au fost cumparate din mita data de el. Lucru recunoscut de multe ori de el personal. Sturza mai spune ca acum organele de ancheta din Federatia Rusa, Ucraina, dar si ale altor tari, l-ar astepta cu „bratele deschise" pe Platon.

"Dar... sa nu aiba nimeni iluzii. O sa va mirati, dar din punct de vedere legal tot ce facea Platon era, la limita, dar era conform legii. El avea la dispozitie zeci de juristi care pregateau schimbari in legislatie ce se pretau pe schemele lui ingenioase. Schimbarile legislative au fost promovate de deputati si ministri corupti de el cu generozitate. Aici e marea problema a unei investigatii corecte si fundamentate", scrie fostul premier.

Ion Sturza afirma ca cunoaste despre intentia lui Veaceslav Platon de a cere despagubiri de sute de milioane de dolari.

"Slava, nu esti erou si nici victima, esti un element slab spus controversat al trecutului tenebros al Republici Moldova. Esti sub protectia alineatului 47 al legii. Atat. Recunoaste acest lucru. Nu cred ca meriti sa fii pedepsit prea aspru, pentru ca altii au fost prea hapsani. Colaboreaza cu ancheta, da-i „in gat" pe cei care merita, sau pe... nimeni. E decizia ta. E soarta ta. Dar nu-ti lua pacatul ca cineva sa te blesteme pe bune sau sa te pedepseasca prea aspru", conchide Ion Sturza.

Dupa patru ani de detentie, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost eliberat ieri din Penitenciarul 13. Potrivit avocatilor sai, el are in continuare statut de condamnat, dar nu mai are nicio interdictie.

Veaceslav Platon a fost incatusat la Kiev in 2016, fiind adus la Chisinau cu o aeronava privata. Ulterior acesta a primit 18 ani de puscarie pentru furtul de la BEM. In tot acest timp, acesta a pledat nevinovat si sustine ca este victima lui Vlad Plahotniuc.

Citeste si : Dupa patru ani de detentie, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost eliberat din Penitenciarul 13 - VIDEO

Citeste si : Incatusat la Kiev in 2016 si adus la Chisinau, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru furtul de la BEM. In tot acest timp, omul de afaceri pleda nevinovat - VIDEO

Citeste si : Opozitia critica eliberarea lui Veaceslav Platon. Ei cred ca acesta a fost eliberat datorita unei intelegeri cu seful statului, care ar avea nevoie de bani pentru campania electorala - VIDEO


Articole din aceeasi categorie