13.03.2023
Ion Sturza: „Datorita vizitelor partenerilor externi, Moldova si-a creat umbrela de securitate”. Care a fost una dintre primele dezicii luate in biroul presedintelui in ziua cand Rusia a invatat Ucraina

Fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Sturza, a declarat ca vizitele oficialilor straini organizate de autoritatie de la Chisinau au permis tarii noastre sa isi creeze o „umbrala de securitate”. Mai mult decat atat, acesta mentioneaza ca una dintre primele decizii luate in biroul presedintelui pe 24 februarie 2022, cand Federatia Rusa a invadat Ucraina, a fost ca autoritatile sa incerce sa starneasca cat mai multa atentie si simpatie partenerilor externi fata de Republica Moldova. Declaratiile au fost facute de fostul premier in cadrul emisiunii In Profunzime.

„Imi aduc aminte in prima zi de razboi. Asa s-a intamplat ca am fost in biroul presedintelui, in primele ore si am vazut atmosfera, determinarea si un pic de panica. Si una dintre primele decizii care s-a luat prin consens, din discutiile de la ora matinala din 24 februarie, a fost sa incercam sa starnim cat mai multa simpatie si atentie si fata de Republica Moldova la partenerii externi”, a spus Ion Sturza.

Fostul premier, mentioneaza ca anume datorita organizarii acestor vizite cu functionarii externi, tara noastra si-a creat „umbrela de securitate”.

„Vizitele s-au materializat nu doar numai in cuvinte, dar si in anumite ajutoare destul de importante, in sectorul energetic, sanatate, alte programe de asistenta. Ca am trecut iarna, pandemia, nu am avut probleme majore de securitate, inclusiv de ordin militar, asta este datorita activitatii internationale. Simpatia si deschiderea care a avut-o Republica Moldova nu a avut-o nicio tara in lume”, explica fostul prim-ministru. 

Si chiar daca aceasta colaborare si sustinere este o realizare extraordinara, cetatenii nostri nu prea apreciaza aceasta realizare, spune Ion Sturza. 

„Eu am explicatia mea istorica. Cetatenii din nordul Republicii Moldova toata viata au petrecut-o facand micul comert in Rusia si ei asta au vazut, putin din ei au plecat in alte tari decat in Rusia. Gagauzia este un caz si mai special, trebuie sa avem rabdare si sa explicam acestor oameni, nu avem alta solutie”, a adugat Ion Sturza.

Pe 24 februarie 2022, Federatia Rusa a invatat Ucraina, dupa cateva luni in care a masat peste 150.000 de soldati si echipamente militare in apropiere de granitele Ucrainei, pe care a inconjurat-o din trei parti. Invazia a inceput in dimineata zilei de 24 februarie 2022, cand presedintele rus Vladimir Putin a anuntat o „operatiune militara speciala” care urmareste „demilitarizarea” si „denazificarea” Ucrainei. Cateva minute mai tarziu, au fost lansate lovituri rusesti si o invazie terestra de amploare pe intreg teritoriul Ucraine.  

Vezi AICI intreaga emisiunie In PROfunzime din 13 martie 2023.

Articole din aceeasi categorie