05.12.2019
Interceptarile ilegale ar fi mai multe decat a enumerat Igor Dodon. Declaratiile facute de Chiril Motpan, Vlad Cebotari si Sergiu Litvinenco la emisiunea InPROfunzime
Interceptarile ilegale ar fi mai multe decat a declarat Igor Dodon. O spune deputatul PPDA Chiril Motpan in cadrul emisiunii InPROfunzime. Sergiu Litvinenco spune ca aceasta este o problema mai veche, insa pe timpul guvernarii PD a atins cote maxime, iar Vladimir Cebotari neaga orice implicare a democratilor.

Chiril MOTPAN, DEPUTAT PPDA: "Am scos in evidenta o problema extraordinara. Daca initial, ceva timp in urma, ma invinuiau ca sunt niste fabule, acum demonstreaza ca sunt astfel de cazuri, chiar si Igor Dodon. Acum aflam ca au avut loc 600 de interceptari. Eu banuiesc ca ele sunt si mai multe. Interceptari false, ale unor denunturi ale procurorilor. Se urmarea scopul de a obtine informatii. Sunt convins ca unele informatii au putut fi folosite in combaterea unor rivali din business."

Vlad CEBOTARI, DEPUTAT PD: "Formal, interceptarile sunt legale. Poate sub unele pretexte la interceptari s-a bagat foarte multa lume."

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Problema interceptarilor este veche. Pe timpul lui Plahotniuc a atins cote neimaginabile, oamenii erau intr-o teroare. Ceea ce facea Plahotniuc anterior s-ar putea sa faca acum Dodon. In masura in care nu vom realiza o reforma in justitie, astfel de lucruri pe cand era Plahotniuc, poate sa mai apara."

Vlad CEBOTARI, DEPUTAT PD: "Daca noi vrem ca serios acest lucru sa-l tratam o data si pana la capat, atunci nu trebuie sa vorbim numai la trecut. Trebuie sa ne intereseze ce se intampla azi."

Chiril MOTPAN, DEPUTAT PPDA: "Aici apare o intrebare. Care este rolul institutiilor statului in protejarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor? Va dati seama cat este de grava problema?! Institutiile care-mi apara drepturile, incalca legea."

La data de 22 decembrie, Chiril Motpan a facut publica o lista cu politicieni, jurnalisti sau profesori care ar fi fost filati in anul 2016, la comanda fostului sef adjunct al IGP din perioada guvernarii PD. Gheorghe Cavcaliuc a negat acuzatiile.

Ieri, dupa Consiliul Suprem de Securitate, Igor Dodon a declarat ca persoanele care au cerut neargumentat interceptarea telefonica a mai multor moldoveni s-au ales cu dosare penale. Este vorba de patru angajati ai Ministerului de Interne, trei procurori si patru judecatori.

Seful statului spune ca orice moldovean poate cere de la Procuratura informatii pentru a afla daca este ascultat sau nu. In 2018 au fost inregistrate 10 mii de astfel de conversatii, iar in 2019 – peste trei mii.

Serviciul de Informatii si Securitate neaga ca ar fi implicat in interceptarile ilegale. Intr-un comunicat emis de institutie scrie ca informatiile facute publice de presedintele comisiei securitate a Parlamentului sunt niste speculatii.

Articole din aceeasi categorie