28.04.2022
Institutul american pentru Studiul Razboiului: Kremlinul a continuat miercuri sa se pregateasca pentru un posibil atac cu rachete sub steag fals in Transnistria. Fortele ruse si transnistrene si-au sporit gradul de pregatire

Institutul american pentru Studiul Razboiului (ISW) a publicat o evaluare a evenimentelor intamplate in Transnistria miercuri, pe 27 aprilie, precizand ca Rusia a continuat sa pregateasca bombardamente sub steag fals in regiunea moldoveneasca ocupata de separatisti pro-rusi, pentru a da apoi vina pe Ucraina pentru atac.

„Kremlinul a continuat sa se pregateasca pentru un probabil atac cu rachete sub steag fals impotriva teritoriului moldovenesc Transnistria, ocupat ilegal de fortele rusesti. Reprezentantii rusi din Transnistria au afirmat in mod fals ca fortele ucrainene se pregatesc sa atace Transnistria, iar serviciile de informatii ucrainene au raportat ca fortele rusesti se pregatesc sa efectueze un atac cu rachete asupra Transnistriei si sa dea vina pe Ucraina. Fortele ruse si transnistrene si-au sporit, de asemenea, gradul de pregatire pentru posibile operatiuni in ultimele 24 de ore”, scrie ISW.

De asemenea, expertii de la Institutul american pentru Studiul Razboiului au sustinut ca exista posibilitatea ca Rusia sa implice Transnistria in razboiul din Ucraina, bombardand teritoriile ucrainene din regiunea moldoveneasca controlata de separatisti pro-rusi.

„Este posibil ca Rusia sa intentioneze sa implice Transnistria in razboiul din Ucraina pentru a utiliza fortele de rezerva (limitate) ale Transnistriei sau pentru a lansa atacuri si a bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean. Kremlinul ar putea alternativ sa incerce sa destabilizeze Moldova insasi pentru a creste tensiunile in Moldova si in Romania vecina si pentru a exercita o presiune suplimentara asupra NATO, incercand eventual sa reduca sprijinul militar occidental acordat Ucrainei fie prin devierea fortelor NATO catre Romania, fie prin amenintarea cu o escaladare mai ampla.

Artileria concentrata permite probabil avansuri limitate ale Rusiei in estul Ucrainei, desi fortele rusesti continua sa se lupte pentru a strapunge apararea ucraineana pregatita”, mai indica ISW.

Articole din aceeasi categorie