04.04.2023
In ce masura va functiona decizia CSE privind suspendarea cererilor de demisie a judecatorilor de la CSJ. Declaratiile facute de presedintele Centrului de Resurse Juridice in cadrul emisiunii In Profunzime

Presedintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoaca, sustine ca la mod practic are dubii in privinta deciziei Comisiei Situatiei Exceptionale ce prevede ca judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie care si-au anuntat demisia, nu vor putea pleca din functie in urmatoarele 30 de zile, ca aceasta ar putea fi pusa in miscare. Acesta considera ca prin aceasta decizie autoritatile au vrut sa scoata in evidenta faptul ca CSJ si CSM nu este functional din vina acestor persoane. Ilie Chirtoaca, insa, sublineaza faptul ca autoritatile ar trebuie sa isi argumenteze declaratiile mentionate in raport, care prevede ca tentativele de blocare ale celor doua institutii sunt alimentate inclusiv din exterior. 

„La moment practic, daca aceasta decizie poate fi pusa in miscare, eu am dubii foarte mari ca acest lucru este posibil.Cand a aparut stirea despre aceasta decizie, mi-am pus o intrebare, cum ea este justificata ai am cautat acel raport consolidat privind necesitatea prelungirii starii de urgenta. Un lucru curios care se scrie in acest raport este ca tentativele de blocare a reformei CSM si CSJ sunt alimentate inclusiv de forte din exterior. Lucru care este destul de grav, dar care trebuie argumentat de autoritatile noastre. Cum exact se intampla acest lucru, fiindca in caz contrar aceasta solutie nu este neaparat una justificata, orice temere cu privire la securitatea nationala nu trebuie sa fie ipotetica. Aici tin sa cred ca de fapt autoritatile au vrut sa scoata in evidenta ca uite CSJ sau CSM nu este functional din vina acestor persoane care nu vor sa se prezinte la munca si au ales interesul personal de a demisiona si de a nu asigura macar continuitatea institutiei”, a explicat Ilie Chirtoaca in cadrul emisiunii In Profunzime.

Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, spune insa ca decizia CSE si acest termen stabilit de 30 de zile este doar pentru a avea timpul necesar de a institui noi mecanisme de instituire temporara a judecatorilor, pentru ca atata timp cat Curtea Suprema de Justitie este o institutie extrem de importanta in sistemul judecatoresc blocarea activitatii acesteia 

„La Curtea Suprema de Justie sunt niste dosare care doar Curtea are competenta sa le examineze, de exemplu aresturile in baza deciziilor Curtilor de Apel. Este autoritatea care decide sa accepte sau sa respinga aceste solicitari. Sunt chestiuni urgente pentru a asigura, de exemplu, daca judecatoria va examina in continuare un dosar sau va fi in instanta. Va dati seama ca daca aceste dosare nu vor fi examinate, noi de fapt blocam doua instante, cea care nu examineaza si CSJ care nu se supune asupra acesteia. Probabil CSE a stabilit un termen de 30 de zile doar pentru a fi examinate dosarele, pana cand vor fi instituite noi mecanisme de institutire temporara a judecatorilor la CSJ. Aceasta hotare a venit ca un ultim racnet, sa roage judecatorii sa ramana pana vin urmatorii”, a precizat Guzun. 

Pe 31 martie, Comisia pentru Situatii Exceptionale a luat o decizie ce prevede ca judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie, care si-au anuntat demisia, nu vor putea pleca din functie in urmatoarele 30 de zile. Motivul ar fi inlaturarea blocajului din sistemul justitiei. Ministrul Justitiei a declarat ca masura a fost luata si pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestatiilor depuse impotriva Comisiei de Pre-vetting.

Valul de plecari de la Curtea Suprema de Justitie a inceput pe 14 februarie atunci cand Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile a 18 judecatori, printre care Ghenadie Plamadeala, Nadejda Toma, Elena Cobzac si Maria Ghervas. De asemenea, atunci au demisionat membrii CSJ care fac parte si din CSM - Petru Moraru, Victor Micu si Luiza Gafton. Pe 23 februarie, a fost inregistrat al doilea val de plecari. Printre cei care au ales sa plece se numara si Dorel Musteata, presedinte interimar al CSM, dar si Vladimir Timofti, presedinte interimar al CSJ. Atunci expertii au catalogat plecarile drept un sabotaj al judecatorilor care nu au vrut sa treaca vettingul.

Articole din aceeasi categorie