21.02.2023
In ce masura conflictul transnistrean este o piedica in calea integrarii europene a Republicii Moldova? Declaratiile facute de Siegfried Muresan in cadrul emisiunii In Profunzime

Europarlamentarul Siegfried Muresan a declarat ca inainte ca Republica Moldova sa devina pe deplin membra a Uniunii Europene va fi necesara identificarea unei solutii pentru conflictul transnitrian, insa, chiar daca acum nu se cunosc detalii despre aceasta solutie, acest fapt, nu trebuie sa impiedice autoritatile europene sa aduca cat mai repede si mai aproape tara noastra de Uniunea Europeana. 

„Trebuie sa fim cinstiti si sa spunem oamenilor adevarul. E evident ca o solutie la situatia din regiunea transnistreana va fi necesara inainte de integrarea pe deplin a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, inainte de data la care Republica Moldova sa adere politic si institutional la Uniunea Europeana”, a declarat Siegfried Muresan in cadrul emisiunii In Profunzime. 

De asemenea, europarlamentarul roman ca desi in contextul actual, cu razboiul din Ucraina, situatia din regiunea transnistreana nu se va solutiona pe deplin pe termen scurt si nu se cunoaste inca detaliile solutiei conflictului transnistrian, aceasta nu trebuie sa impiedice autoritatile europene sa aduca cat mai mult si cat mai repede Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europena.

„Pe negocierile de aderare care ne propunem sa le deschidem in urmatoarele luni sunt multe domenii unde se poate negocia si pot pune lucruri bune pentru oameni, pe economie, agricultura, mediu, pe modernizari de scoli, spitale. Toate lucrurile pe care le putem face trebuie sa le facem independent de situatia din regiunea transnistreana, unde totusi am vazut ca in ultimul an nu au fost provocari, situatia e cat de cat linistita, dar tocmai pentru ca oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor liniste si pace”, a adugat europarlamentarul Siegfried Muresan.

La 24 iunie, tara noastra a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa ce Consiliul European a votat unanim pentru asta. Tot atunci, Consiliul European a formulat un sir de conditii pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca, pentru a putea face parte din familia UE cat mai curand. 

Pana la sfarsitul anului trecut, Republica Moldova avea de implementat reforme in domeniul justitiei, in sectorul administrativ, sa avanseze in lupta impotriva coruptiei, sa imbunatateasca mediul concurential, dar si alte domenii. Urmatorul pas semnificativ in procesul de aderare al tarii noastre la UE este initierea negocierilor.

Astazi, in cadrul celei de-a X-a sesiune ordinara a Adunarii Parlamentare Euronest, de la Chisinau, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anuntat ca pentru anul 2023 autoritatile din Republica Moldova isi propun sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana. 

Vezi AICI a doua parte a emisiunii In PROfunzime din data de 20 februarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie