16.09.2022
In ce conditii s-ar putea aseza Chisinaul la masa de negocieri cu Tiraspolul? Oleg Serebrean, la emisiunea In PROfunzime: "Nu exista conditii pentru a incepe discutii pe statutul politic"

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, sustine ca autoritatile de la Chisinau au primit de nenumarate ori scrisori deschise in care au fost chemati la negocieri, insa multe dintre ele au fost destul de provocatoare, astfel, la momentul de fata nu exista conditii pentru a incepe discutii pe statutul politic din punctul de vedere a Tiraspolului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime.

Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIERUL PENTRU REINTEGRARE: "Inainte de toate ca sa ne asezam la masa negocierilor trebuie sa avem cu cine negocia. Adica partenerii sa fie de acord ca vor sa negocieze cu noi. Pe deoparte  dinspre Tiraspol vin aceste mesaje, aceste scrisori deschise privind disponibilitatea de a negocia, de fapt nici disponibilitatea de a negocia ci a incheia un acord de pace sau recunoaste independenta. Destul de provocatoare din punctul meu de vedere, de principiul acestor mesaje, daca ne uitam atent la ele. Nu doar la modul la care au fost transmise. Adica ca au fost deschise. La randul nostru noi am venit cu o contra propunere ca suntem deacord sa purtam discutii legate de statut, ori raspunsul care l-am primit in sensul acesta a fost descurajator. In momentul de fata nu exista conditii pentru a incepe discutii pe statutul politic din punctul de vedere a Tiraspolului."

Totodata, Oleg Serebrian mentioneaza ca la moment s-a format o situatie paradoxala, deoarece formatul 5+2 propus de regiunea transnistreana nu este functional.

Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIERUL PENTRU REINTEGRARE: "Este o situatie paradoxala care s-a format. Pe deoparte parca au cerut si noi ne-am aratat disponibilitatea de a incepe astfel de discutii pe statutul politic, pe de alta parte atunci cand am spus ca suntem disponibili raspunsul a fost ca nu sunt conditii, ca nu am indeplinit pachetul impus. Desi din punctul lor de vedere am supraimplinit toate angajamentele  pe care ni le-am luat. La drept vorbind revenind la acest proces de negocieri politice, in momentul de fata, formatul 5+2 de care vorbeste toata lumea este mecanismul unde putem discuta despre statutul politic al regiunii trensnistrene, este ne functional. Nu este adevarat ca este nefunctional doar din cauza razboiului din Ucraina, el este nefunctional de mai multa vreme si s-a impotmolit de mai multi ani. Si in 2019 s-a vazut oboseala acestui mecanism."

Ulterior, vicepremierul  a mai adaugat ca formatul 5+2 nu e functional nu din cauza razboiul din Ucraina, ci pe cererea de aderare. 

Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIERUL PENTRU REINTEGRARE: "S-au schimbat unele realitati de cand a aparut formatul 5+2 si nu e legat de razboi ci si de cererea de aderarea la UE si Uniunea Europeana din acest moment are alt rol in procesul de negocieri. Acesta este punctul nostru de vedere. Nu ca am fi inceput astfel de discutii, dar mi se pare judicios, foarte oportun sa ne gandim la un astfel de rol de mai vadit al UE in procesul de negocieri."

Asa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a transmis o scrisoare presedintelui Maia Sandu. Acesta o invita pe sefa statului la negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Reprezentantii presedintiei ne-au spus ca au primit scrisoarea si ca urmeaza sa o examineze, apoi sa vina cu un raspuns. Unii experti cred ca mesajul ar fi trimis la ordinul Rusiei si ca acest pas ar fi o incercare de a santaja Chisinaul. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie