30.05.2025
În autonomia găgăuză se dorește învățarea limbii române, dar lipsesc profesorii pregătiți. Ce soluție propune Ministerul Educației

În autonomia găgăuză, dorința de a învăța limba română este în creștere, însă lipsa cadrelor didactice cu un nivel adecvat de pregătire pune piedici în calea acestui proces. Cel puțin asta spune ministrul Educației, Dan Perciun, care menționează că problema principală constă în absența vorbitorilor nativi de română care să poată preda în școlile din regiune. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

În autonomia găgăuză se dorește învățarea limbii române, dar lipsesc profesorii pregătiți. Ce soluție propune Ministerul Educației

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Avem o problemă legată de calitatea predării limbii române în aceste instituții de învățământ. Dacă în Chișinău și Bălți există vorbitori nativi care pot fi angajați în calitate de profesori, lucrul acesta este mai dificil în autonomia găgăuză, unde, apriori, nu sunt mulți vorbitori de limbă română. Astfel, predau persoane care au pregătire pedagogică, dar nivelul de competență lingvistică variază.”

Totodată, Perciun a declarat că pentru a rezolva această problemă, din anul 2026 va fi implementată o metodologie nouă de certificare a competențelor la limba română, similară testelor internaționale de limbi străine, cum ar fi TOEFL. Prin acest sistem, cadrele didactice vor putea fi evaluate clar, în baza nivelurilor de la A1 la C2, iar cei care nu ating standardele necesare vor beneficia de instruiri suplimentare.

Totodată, ministrul menționează că elevii din școlile cu predare în limba rusă vor putea susține un examen de limbă română similar celor internaționale și, în anumite condiții, vor putea fi eliberați de la examenul de Bacalaureat la limba română.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI:„Sperăm că această schimbare va impulsiona procesul de învățare a limbii române și va îmbunătăți abilitățile de comunicare ale cetățenilor. Este pentru prima dată când vom avea o astfel de metodologie aplicată la nivel național.”

Măsura vine ca răspuns la nevoile reale din teritoriu, mai ales din zonele în care limba română este mai puțin vorbită, dar cererea de a o învăța este tot mai mare.

Articole din aceeasi categorie