01.11.2020
In 3 localitati din tara alegatorii sunt asteptati la urne in corturi. Unul a fost amenajat in satul Bac, deoarece nu s-a gasit un spatiu pentru o sectie de votare. Localnicii spun ca este o jignire si o rusine din partea autoritatilor - VIDEO

In 3 localitati din tara alegatorii sunt asteptati la urne in corturi. Acestea au fost instalate ieri. Unul a fost amenajat in satul Bac de langa Chisinau, deoarece nu s-a gasit un spatiu pentru o sectie de votare. Localnicii spun ca este o jignire si o rusine din partea autoritatilor. Potrivit CEC, de vina este administratia publica locala care trebuia sa gaseasca spatii pentru amenjarea birourilor electorale. 

  • De la 8 dimineata, pe terenul de fotbal din satul Bac lucrarile de montare a cortului erau in toi.

- “Sa fie ermetic, sa nu sufle vantul, sa fie cald in interior. Oamenii sa se simta bine.”

Unii s-au oprit pentru cateva clipe sa vada cum arata. 

- “Ehehe cort tiganesc e asta.”

De la poarta casei, Stefan Gutu privea cu tristete cum se monteaza cortul. Barbatul are 70 de an si a mers mereu la alegeri, dar in cort niciodata.

Stefan GUTU, PENSIONAR: “Niciodata in lume nu am vazut asa ceva, nici la noi. Nici in armata nu am votat in cort.”

 “In satul asta nu e o gradinita, o scoala, e lepadat satul asta.”

Stefan Gutu spune ca autoritatile sunt nepasatoare si ca este o rusine, mai ales ca satul Bac se afla la o aruncatura de bat de Chisinau. 

Stefan GUTU, PENSIONAR: “Stiti cand ciobanul duce oile la stana, asta e stana moldoveneasca.” De la satul nostru pana la Parlament sunt 16 km, pai uitati-va ce ne asteapta in alte sate.”

Pe Anatolie nu il deranjeaza deloc ca urmeaza sa voteze in cort si spune ca arata bine.

O sa faca bine o sa vina oamenii. La stana nu o sa vina, oile se duc la stana, oamenii se duc in cort. “

Tatiana locuieste si ea in satul Bac, dar va vota la Chsinau. I se pare nedrept si crede ca oamenii sunt injositi.

Tatiana CEBOTARI: “E regretabil ca o localitate atat de mare si care este in dezvoltare nu are sectie de votare, este o intrebare acuta. In secolul XXI ar trebui sa fie conditii.”

Primarul comunei Bubuieci spune ca in sat nu exista un spatiu unde ar putea fideshisa o sectie de votare, decat centrul de sanatate publica, insa acolo spatiu este prea mic pentru cei 900 de alegatori.

Igor MORARU, PRIMARUL COMUNEI BUBUIECI: “Noi am fost in cautarea unei case de locuit unde nu sta nimeni. Am hotarat impreuna cu CEC.” 

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:  “Cortul este aproape gata, acum este instalata intrarea. Pana seara administratia puclica locala va aranja sectia de votare, va fi instalata lumina, caldura, internetul si telefonia.”

“Cabinele in fata, mesele aici. “

In aceasta dimineata au mai fost montate corturi si in alte doua localitati din tara. 

Leonid CORNESCU, COMANDANT, DETASAMENTULUI SALVATORI POMPIERI, CIOCANA: “In satul Bogdanovca, raionul Cimislia, Satul Cigarleni din Ialoveni.

 In toate localitatile nu erau locatii care ar permite prezenta mai multor persoane.”

CEC a solicitiat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta sa puna la dispozitia autoritatilor locale corturile, iar securitatea bunurilor va fi asigurata de Ministerul Interne.

Articole din aceeasi categorie