17.04.2023
Ilan Sor isi pierde mandatul de deputat. Alexandru Tanase explica cum este posibil acest lucru, dupa ce parlamentarul a fost condamnat definitiv: "CEC trimite actele la Curtea Constitutionala care valideaza mandatul urmatorului deputat"

In urma deciziei prin care Ilan Sor a fost condamnat definitiv la 15 ani de puscarie, acesta trebuie sa ramana fara mandat de deputat. O spune fostul presedinte al Curtii Constitionale, Alexandru Tanase, in cadrul emisiunii InProfunzime. Tanase face referire la o hotarare a Curtii Constitutionale prin care se spune ca atunci cand deputatul a primit o condamnare definitiva, mandatul acestuia inceteaza. Pentru a fi luata o astfel de decizie, nu este nevoie nici de votul in Parlament, spune fostul presedinte CC.

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: “Eu cred ca primul efect pe care il produce aceasta lege consta in incetarea de drept a mandatului de deputat a lui Sor. Exista o hatarare Curtii Constitutionale din 2016 care spune clar ca in cazul in care un deputat este condamnat definitiv, mandatul de deputat inceteaza de drept fara niciun fel de conditii de forma. Ceea ce tine de aceasta decizie, depinde ce va face Curtea Suprema de Justitie.”

Totodata, Alexandru Tanase spune ca extradarea lui Ilan Sor nu are legatura cu decizia de condamnare.

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: "Procedura de extradare se formuleaza chiar si la etapa urmaririi penale, ea poate fi solicitata si in perioada judecatorii. Depinde care va fi atitudinea statului Israel, pentru ca este o tara care nu-si extradeaza cetatenii. Pentru a recunoaste o decizie moldoveneasca intr-un stat cu un sistem judiciar functional cum este cel din Marea Britanie, Germania, Israel, Statele Unite, este necesar ca aceste decizii sa fie foarte bine si clar argumentate, in cazul in care sunt decizii de conjunctura, sigur ca instantele din statele respective cenzureaza si verifica deciziile respective."

Lilian CARP, DEPUTAT PAS: "Se face un demers catre Comisia Electorala Centrala, care ia act despre condamnarea deputatului, apoi comisia parlamentara juridica, printr-o hotarate, ridica mandatul deputatului si se declara vacant acest mandat si urmatorul de pe lista Partidului Sor trebuie sa intre in Parlament."

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: "Nu este necesar Parlamentul sa ia act de asa ceva, CEC trimite actele la Curtea Constitutionala si Curtea valideaza mandatul urmatorului deputat."

Alexandru Tanase a vorbit si despre faptul ca exista posibilitatea ca prejudiciul de 5,2 miliarde de lei sa nu fie recuperat.

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: "In cazul in care exista anumite bunuri care pot fi executate, ele se executa in ordinea stabilita de lege si banii se recupereaza de cei care au fost prejudiciati. Avem o sumedenie de cazuri cand persoana isi ispaseste pedeapsa fara ca sa fie recuperat prejudiciul."

Acum patru zile, Ilan Sor a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul Frauda Bancara, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani. Sor, care a fugit de justitie in Israel, spune ca decizia este ilegala, iar avocatii sai o vor contesta la Curtea Suprema de Justitie. Ilan Sor a fost condamnat, in 2017, in dosarul furtul miliardului la 7 ani si jumatate de inchisoare, pentru escrocherie si spalare de bani. Dosarul s-a aflat pe rol timp de 5 ani la Curtea de Apel, iar sedintele de judecata au fost amanate de nenumarate ori. Sor a fugit din tara in 2019, dupa ce democratii au cedat puterea.

Vezi AICI emisiunea inprofunzime INTEGRAL.

Articole din aceeasi categorie