04.08.2020
Igor Munteanu, despre decizia Curtii de arbitraj de la Stockholm, in cazul Aeroportului International Chisinau: "Orice noi erori ne pot costa suma de 900 milioane de euro"

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, spune ca decizia de ieri a Arbitrajului de la Stockholm este logica si usor de anticipat, iar orice noi erori ar putea sa ne coste 900 milioane de euro. Acesta crede ca contractul ar trebui reziliat in instanta de judecata. 

"Reamintesc ca, la 4 octombrie 2019, Parlamentul a adoptat o Hotarare pe baza raportului de ancheta parlamentara, stabilind ca ”actul de concesionare al Aeroportului din 30.08.2013 de catre SRL Avia Invest a fost viciat si urmeaza a fi reziliat”, Procuratura urmand sa traga la raspundere oficialii implicati. In loc sa execute Hotararea Parlamentului, Guvernul PM Ion Chicu s-a lansat in tot felul de actiuni dubioase sub aspect juridic, ocolind rezilierea in instanta a Contractului de concesionare, modificand in schimb marimea taxei aeroportuare, inafara unei decizii de instanta asupra temeiniciei Contractului, urmate de o Notificare asupra rezilierii in aprilie, culminand cu rezilierea din 8 iulie", a scris Igor Munteanu pe pagina sa de facebook.

Deputatul mai spune ca presedintele Igor Dodon si premierul Ion Chicu au ales sa pedaleze pe acest subiect inainte de a se asigura ca si-au intarit pozitiile prin decizii ale unor instante nationale, astfel au pun in dificultate Ministerul Justitiei.

"Prin anuntarea acestei decizii prealabile de Arbitraj, putem constata ca reactiile acestui guvern la subiectul Aeroportului International Chisinau au fost eronate, demonstrand cel putin incompetenta, iar cel mult - complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantoma cipriote, cu pretentii de 95% asupra SRL Avia Invest. Logica evenimentelor ar putea arata in scurt timp daca aceste actiuni luate de APP nu au fost calauzite de rea-intentie si complicitate, din nou. Pana azi, PM Chicu si Igor Dodon, din pacate presedintele RM, nu ne-a convins ca isi doreste cu adevarat restituirea Aeroportului in proprietatea statului, dupa cum stabilea Hotararea Parlamentului RM din 4 octombrie 2019, si nici organele de ancheta penala care, pana astazi, nu a prezentat Raportul Procuraturii in fata Parlamentului, dupa cum a cerut autoritatea legislativa suprema, fata de care observ ca procurorii nu au respectul cuvenit", adauga deputatul.

Igor Munteanu scrie ca a deplans in mai multe randuri ”lipsa de actiuni in instantele de judecata contra oficialilor complici la concursul trucat din 2013”, insa guvernul se grabeste in vederea lansarii unui proiect legat de cele 5 ”Aeroporturi ale Moldovei”, inclusiv unul la Ceadar-Lunga, sub camuflajul ”demonopolizarii pietei aeronautice”, oferindu-i in schimb concesionarului cipriot kg de ”amunitie juridica” intr-un litigiu deschis la Stockholm, care ne-ar putea costa 900 milioane de euro.

Ieri, Curtea de arbitraj de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului International Chisinau pana la decizia finala. Anuntul a fost facut de cei de la Avia Invest, iar Ministrul Justitiei a spus ca a selectat deja biroul de avocati care va reprezenta Republica Moldova in acest caz. 

Articole din aceeasi categorie