17.06.2020
Igor Munteanu acuza PAS ca a devenit aliatul lui Ion Chicu, nu mai are ca prioritate demiterea Guvernului si ca ar putea sustine proiectul lui Igor Dodon de a declansa in toamna alegeri concomitente

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, acuza PAS ca a devenit aliatul prim-ministrului Ion Chicu. Deputatul mai spune ca PAS ignora dezastrul sanitar din tara, nu mai are ca prioritate demiterea Guvernului si ca ar putea sustine proiectul lui Igor Dodon de a declansa in toamna alegeri concomitente, prezidentiale la termen si parlamentare anticipate. PAS inca nu a venit cu o reactie.

Igor Munteanu a scris ca actualul prim-ministru continua sa gentioneze voios un "guvern-catastrofa", deoarece simte ca are sustinere garantata de la aliatii sai, vechi si noi. Acesta spune ca aliatii noi este PAS, care nu-si doresc schimbarea acestui guvern din comoditate, inertie ori interes electoral, acestia prefera sa mimeze o falsa implicare sanitara.

"1. Din pacate, aliatii vechi (PD) au ministri in guvernul Chicu, prea pretiosi sa fie schimbati pe un viitor guvern "anti-criza", care ar trebui sa rezolve si nu sa imite rezolvarea problemelor vitale cu care se confrunta populatia RM. Iar aliatii noi ai guvernului Chicu (PAS) ignora dezastrul sanitar din RM prin faptul ca nu vad in schimbarea guvernului o prioritate. Conteaza alegerile prezidentiale, restul mai putin. Contextual, aliatii noi pot sustine si proiectul de suflet al lui Dodon de a declansa in toamna alegeri concomitente, prezidentiale la termen si parlamentare anticipate, daca acestea convin politic. Usor.

2.Platforma DA a propus un guvern nou. Un guvern format din oameni demni, specialisti desavarsiti pe domeniile lor de competenta, selectati meritocratic si nu partocratic. Sanatatea publica este mult prea pretioasa ca cetatenii RM sa ramana ostatecii guvernului condus de I.Chicu, prins in flagrant cu asumari de raspundere politica in folosul clientelei sale economice: ”duty free” la pachet cu interesele celor care detin cariere de nisip, prins si cu statistici sanitare falsificate, credite rusesti trucate, zeci de mln de lei cheltuite pe orgoliile ideologice ale partidului revizionist PSRM. Acest guvern ar trebui sa fie demis imediat dintr-un punct de vedere moral si politic. Matematic vorbind, insa, actualul PM Chicu profita de niste confuzii, regretabile din punctul meu de vedere asupra modului in care se aduna voturile. Aliatii vechi (PDM) nu-si doresc sa piarda niste ministere in guvernul I.Chicu. Interesele si nu gravitatea situatiei face din PDM o marioneta umila a PSRM. Paradoxul este ca aliatii noi (PAS) sustin ca anume PDM este factorul de care depind (90%) intelegerile politice intre PAS si DA, de parca PDM ar fi trecut deja filtrele PAS, devenind brusc cel mai curat, mai european, mai acceptabil grup politic din Parlament. Prietenii nostri uita ca actualul PDM inca mai ofera acoperis deputatilor Andronachi si Nichiforciuc, care sunt la fel de nocivi si de fatarnici, ca si multi alti politicieni blamati pentru ce-au facut pana nu demult din acest stat.

3. De fapt, PDM nu ar trece filtrele integritatii democratice nici astazi si nici maine, probabil, iar actualii lideri ai PDM sunt din acelasi aluat cu personajele pe care acestia le repudiaza public fara incetare. Strict matematic. Cu creionul de inginer pe hartia imaculata. Numai ca PDM este pretextul formal pentru care PAS blocheaza in acest moment formarea unui guvern nou propus de Platforma DA, desi, ar fi fost logic si firesc ca partenerii Blocului ACUM sa se sprijine reciproc, facand parte din aceiasi familie politica a PPE (Partidul Popular European) si inca mai facand parte dintr-o constructie politica numita ”Blocul ACUM”. Eticheta politica ar indica partenerilor sa se retina de la orice drept de veto intr-o coalitie democratica, in care partenerii se respecta reciproc, impartasind valori comune (chiar daca nu intotdeauna ”vorbesc politicos”). Ignorand guvernul Platformei DA, unii politicieni ucid proiectul blocului ACUM, alipindu-se printr-un gest impulsiv la guvernul lui Dodon, condus de PM Ion Chicu si jucand astfel la interesele PDM, devenit brusc un fel de ”broker onest” al formarii guvernului in RM. Ce vremuri!

4. Nu mai avem timp de discursuri filistine si false. Criza nu doar bate in geamurile caselor noastre, criza a pus stapanire pe o buna parte din stat si societate. Criza joaca vietile oamenilor la loterie. Din acest motiv, Platforma DA vrea sa dea cetatenilor RM un nou guvern. Si sa-l demita cat mai curand pe actualul PM Ion Chicu, direct responsabil de acest dezastrul sanitar, economic si politic din RM. Din pacate, nu am primit inca un raspuns onest si etic de la PAS in spiritul valorilor pe care le impartaseam pe timpuri fara ezitare, cu exceptia unor replici taioase si malitioase, rostite probabil la fierbinteala si iritare, care nu sunt o calauza potrivita politicienilor europeni. Noi suntem convinsi ca toti cetatenii acestui stat isi doresc un guvern mai bun, care sa raspunda competent la criza curenta, un guvern cult, european si responsabil, instalat cu voturile tuturor deputatilor adecvati din Parlamentul RM. Fireste, in conditiile unor ”linii rosii” care ar lasa pe dinafara pe cei mai odiosi deputati, dar nu cu pretul irosirii sansei de formare al unui nou guvern", a scris Igor Munteanu pe pagina sa de facebook.

In concluzie, Munteanu spune ca sansele de a forma un nou Guvern nu s-au epuizat si ca esecul formarii unui nou guvern va demonstra insa cu varf si indesat cum si de ce castiga in spatiul politic rautatea, ranchiuna si inconsistenta politica.

Articole din aceeasi categorie