30.04.2024
Igor Grosu, după ce BCS a spus că va ataca la Curtea Constituțională legea privind pilotarea votului prin corespondență: "Încearcă să folosească orice ocazie de a opri toate procesele care sunt în derulare în Moldova"

Președintele parlamentului, Igor Grosu, susține că decizia comuniștilor și socialiștilor de a ataca la Curtea Constituțională legea privind pilotarea votului prin corespondență este o reactie așteptată, deoarece ei sunt deschiși să folosească orice ocazie ca să oprească procesele din Republica Moldova. Totodată, seful legislativului a menționat că la următoarele alegeri votul prin corespondență va fi aplicat în mai multe țări, cu excepția țărilor agresoare, printre care se numără și Federația Rusă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii In Profunzime.

"Nu ne miră faptul că ei au îndesit-o la Curtea Constituțională. E dreptul lor. Ei încearcă să folosească orice ocazie de a opri, de a frâna toate procesele care sunt în derulare în Republica Moldova și votul prin Corespondență este ceea de ce s-au temut ei mereu, deoarece hai să ne uităm la relația lor cu diaspora. Secții de votare mai puține sau deschise acolo unde sunt mai puțini oameni, alegători. Eu nu văd nimic nou în comportamentul socialistilor și comuniștilor", a precizat presedintele Parlamentului.

Ulterior, Igor Grosu a menționat că sunt șanse ca de anul viitor deja să fie posibilă aplicarea votului prin corespondență în mai multe țări, cu excepția Federației Ruse.

"Este stat agresor și un stat care nu se încadrează în procesele democratice, nu poți avea încredere, deci toate divagațiile ce a aparut din gura unui reprezentant al ministerului de externe Deschide-ți cât mai multe. Mai multe este o parodie și o încercare de a profana acest exercitiu. Evident că numai de proces democratic nu poate fi vorba în Federația Rusă" , a spus presedintele Parlamentului.

La 26 aprilie, Blocul Comunistilor și Socialiștii au scris c[ vor contesta la Curtea Constituțională legea privind pilotarea votului prin corespondență. Aceștia susțin că proiectul dat încalcă angajamentele față de UE.

Tot atunci, Parlamentul a aprobat în lectura finală un proiect de lege în acest sens. Astfel, moldovenii din Statele Unite, Canada, Suedia, Islanda, Norvegia și Finlanda vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamnă. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie