05.12.2022
Igor Grosu, despre acordul incheiat intre Energocom si MGRES: "Guvernul are sarcina sa faca tot posibilul ca preturile la energie, gaz sau incalzire sa fie cat mai mici"

Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, sustine ca decizia luata de autoritati de a incheia un acord dintre Energocom si MGRES pentru luna decembrie, este cea mai buna decizie in situatia actuala, avand in vedere ca energia electrica pe bursa europeana se scumpeste considerabil. Totodata, acesta sustine ca Guvernul este nevoit sa ia astfel de decizii intrucat sarcina sa este sa faca tot posibilul ca preturile la energie, gaz sau incalzire sa fie cat mai mici. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Este un contract care reiese din realitatile noastre. Da, noi a trebuit sa alegem intre securitatea oamenilor si asigurarea oamenilor cu energie electrica, bineinteles, cu cat mai ieftina posibila. Situatia in care ne aflam si se afla toatat Europa si dividentele politice aici trebuia sa fie facuta alegerea. Guvernul are sarcina sa faca tot posibilul ca in special in aceasta perioada si noi suntem abia la inceput de iarna, preturile la energie, gaz sau incalzire sa fie cat mai mici. Pentru ca bate tare la buzunar. Chiar daca noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru a compensa, orice posibilitate de a negocia si de a duce curent, gaz, alte combustibil care poate fi folosit la producerea caldurii, deci trebuie sa fie folosit la maxim. In situatia actuala, s-a luat aceasta decizie. Inteleg, a fost o surpriza pentru multi, dar cum spuneam, cel mai important lucru care este acum, este cum trecem cu pierderi cat mai mici si cu costuri cat mai mici aceasta iarna."

Totodata, Igor Grosu sustine ca o decizie contrara de cea luata ar fi fost una iresponsabila, intrucat malul stang ar fi ramas fara gaz si energie electrica, iar malul drept trebuia sa plateasca un pret suplimentar, deaorece energia avea sa se scumpeasca.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Acum ar fi fost foarte iresponsabil, daca cumva oamenii acestia ar fi fost tinuti in frig sau fara lumina si nu stiu daca noi ne-am fi ales cu o mai buna situatie. Noi nu avea sa ne rezolvam problema noastra, pentru ca trebuia sa cumparam in continuare cu 420 de dolari. Astazi deja este 720 la bursa, energia electrica. Nu avea sa rezolvam nici una si nici alta, doar avea sa punem un pret suplimentar in factura la cetatenii nostri, pentru ca noi aceste 5 miliarde, nu-s nelimitate si ele sunt doar pentru consumatorii casnici. Nu mai vorbim despre agenti economici, producatorii, care ar fi trebuit sa puie pretul acesteia in pretul final. Care tot avea sa-l suporte cetatenii. Nu sunt decizii fericite si perfecte in aceasta situatie, este adevarat, dar trebuie de comunicat din prima zi, din momentul acela, pentru ca a fost o zi la mijloc cand s-au acumulat aceste intrebari. Nu este atu nostru cel mai puternic comunicarea."

La 3 decembrie, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un pret de 73 de dolari. Spinu mentioneaza ca aceasta cantitate, impreuna cu contractele bilaterale din Romania, e suficienta pentru tot consumul malului drept al Nistrului. Mai mult decat atat, acesta a precizat ca energia electrica ar putea fi mai ieftina, asta dupa ce saptamana viitoare ANRE va reduce tariful la energie electrica.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 5 decembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie