25.06.2020
Igor Dodon spune ca la Moscova a ajuns la mai multe intelegeri cu Vladimir Putin si Dmitrii Kozak. Care sunt acestea - FOTO

Presedintele, Igor Dodon, spune ca a discutat la Moscova cu Dmitrii Kozak si cei doi au ajuns la mai multe intelegeri. Despre asta, el a scris pe pagina sa de Facebook.

Igor DODON, PRESEDINTELE RM:"Dupa un scurt schimb de opinii cu Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, despre dinamica relatiilor bilaterale moldo-ruse, am continuat sa discut problemele existente mai detaliat cu Dmitri Kozak, sef-adjunct al administratiei prezidentiale, Reprezentant Special al Presedintelui Federatiei Ruse pentru dezvoltarea relatiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

In rezultatul dialogului pe marginea celor mai importante subiecte din agenda bilaterala am ajuns la urmatoarele intelegeri:

1. Moldova si Rusia vor relua negocierile privind acordarea imprumutului de 200 de milioane de euro pentru sustinerea economiei moldovenesti. In zilele urmatoare, guvernele celor doua state vor conveni asupra procedurilor ce urmeaza a fi intreprinse in aceasta directie.

2. La solicitarea Presedintelui Republicii Moldova, Federatia Rusa a acceptat sa prelungeasca inlesnirile pentru livrarile fara taxe vamale a marfurilor moldovenesti. Aceasta inseamna ca incepand cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele si produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piata rusa fara taxe vamale, ceea ce va permite producatorilor moldoveni sa economiseasca cel putin 20-25 de milioane de euro pe an.

3. Partile au convenit sa solutioneze problema emiterii autorizatiilor („permiselor”) pentru tranzitul marfurilor din Republica Moldova catre Federatia Rusa, prin Ucraina.

4. La solicitarea Presedintelui Republicii Moldova, Rusia va analiza posibilitatea de a oferi asistenta umanitara sub forma de combustibil diesel, pentru intreprinderile agricole care au suferit in urma secetei fara precedent, din anul curent.

De asemenea, au fost discutate cu partea rusa mai multe chestiuni legate de masurile de consolidare a increderii, precum si alte aspecte ale avansarii procesului de reglementare a conflictului transnistrean".

Articole din aceeasi categorie