06.05.2021
Igor Dodon s-a intalnit cu Aleksandr Lukasenko in Belarus si l-a laudat pentru modul in care gestioneaza situatia din tara: "Bine ca ati tinut situatia sub control. Sunteti bravo" - VIDEO

Liderul PSRM, Igor Dodon s-au intalnit in cadrul unei vizite de lucru cu presedintele Belarus, Alexandr Lukasenko. Socialistul l-a laudat pe liderul de la Minsk pentru modul in care gestioneaza situatia din tara, spunand ca acesta este un exemplu si pentru Moldova. 

Igor DODON, LIDERUL PSRM: "Ati fost pe faza! Bine ca ati tinut situatia sub control. Sunteti bravo! Cu asa o presiune... Si la noi se pregatea ceva. Si acum se pregatesc la noi alegeri anticipate. Eu cred ca ei vor incerca sa dea lovitura. Dar Dumneavoastra ne-ati dat un exemplu."

"Eu stiam ca si Moldovei ii va fi de folos aceasta experienta”, i-a raspuns liderul de la Minsk. 

Cei doi s-au intalnit la resedinta prezidentiala din Ostroshitsky Gorodok, regiunea Minsk.

Igor DODON, LIDERUL PSRM: "Avem ce invata de la o asemenea persoana cu experienta si om de stat remarcabil. Or, in comparatie cu Belarus, Moldova a pierdut mult din punct de vedere economic si social, in cei 30 de ani de independenta.

In aceasta ordine de idei, am exprimat domnului Lukasenko gratitudinea pentru participarea activa a intreprinderilor belaruse in dezvoltarea transportului si infrastructurii din tara noastra, in primul rand, din capitala. Astfel, la Chisinau continua livrarea troleibuzelor noi, asamblate in Belarus, iar uzina gigant MAZ a castigat recent licitatia de furnizare a 100 de autobuze pentru Chisinau.

In alt context, am discutat cu liderul belarus despre situatia geopolitica si tentativele unor actori occidentali de a submina securitatea si stabilitatea din regiunea noastra."

Dodon a scris pe pagina s-a de facebook ca efectueaza o vizita de lucru de doua zile in Republica Belarus, in acelasi timp cand si speakerul Zinaida Greceanii, in fruntea delegatiei Republicii Moldova, efectueaza, in perioada 5-7 mai, o vizita oficiala la Adunarea Nationala a Republicii Belarus.

Belarusia se afla intr-o criza politica interna de la alegerile de la 9 august, in care Aleksandr Lukasenko a fost declarat invingator cu 80 la suta din voturi. Alegerea lui Lukasenko, care se afla la putere de 26 de ani, a fost perceputa ca fiind marcata de fraude si a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese si peste 30 de mii de arestari. 

Opozitia considera ca Svetlana Tihanovskaia este de fapt castigatoarea scrutinului, iar Uniunea Europeana nu il recunoaste pe Lukasenko drept presedinte. Protestele continua, dar sunt mult mai reduse, in contextul in care multi sustinatori ai opozitiei au fost trimisi la inchisoare sau au fost nevoiti sa plece din tara, ca Tihanovskaia. 

Articole din aceeasi categorie