18.12.2019
Igor Dodon propune ca magazinele sa fie obligate sa aiba pe rafturi 50% produse autohtone
Presedintele Igor Dodon sustine ca cel putin 50% din produsele vandute in retelele de magazine trebuie sa fie de productie autohtona. Potrivit lui, nu este normal cand rafturile magazinelor sunt pline de produse importate, in timp ce cele produse in Moldova fie nu au piete de desfacere, fie sunt vandute la un pret foarte mic. Seful statului spune ca exista si un proiect de lege la Presedintie, care urmeaza sa fie promovat in curand. Problema a fost discutata si in cadrul Forumul economic „Dialog pro-business”, care a avut loc marti la Chisinau, transmite IPN.

Seful statului propune ca prin legea cu privire la comertul intern sa fie obligate retelele de magazine sa aiba pe rafturi produse autohtone in proportie de cel putin 50%. „Aceasta va da producatorilor autohtoni posibilitatea sa se dezvolte. Este un proiect de lege deja la institutia prezidentiala, noi il vom promova”, a declarat Igor Dodon in platoul emisiunii „Moldova in direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit sefului statului, Republica Moldova exporta produse cerealiere peste hotare ca materie prima, folosita la producerea diferitor produse alimentare care ajung din nou pe piata din Moldova. „Intrebarea este: De ce noi sa nu producem produs finit, nu materie prima, si sa exportam?”, a mentionat Igor Dodon.

In alt context, referindu-se la frauda bancara, presedintele a remarcat ca, atunci cand Banca Nationala a Moldovei a acordat garantiile de stat pentru salvarea a trei banci comerciale si Ministerul Finantelor le-a preluate aceste garantii, dobanda pentru suma de 13 miliarde de lei a fost de 5%. Astfel, in 25 de ani, bugetul statului trebuie sa achite nu 13 miliarde de lei, dar 25 de miliarde. Seful statului anunta ca 2,5 miliarde de lei din frauda bancara au fost intoarse din vinderea activelor persoanelor care au fost implicate in furtul miliardului.

Sursa: ipn.md 

Articole din aceeasi categorie