15.07.2020
Igor Dodon pregateste legislatia pentru a frauda alegerile din toamna. O spun membrii miscarii Unirea care astazi au depus o declaratie la CEC - VIDEO

Igor Dodon pregateste legislatia pentru a frauda alegerile din toamna. O spun membrii miscarii Unirea care astazi au depus o declaratie la CEC, cerand reprezentantilor institutiei sa asigure alegeri libere si corecte, dar nu sa astepte amendarea legilor in Parlament. Si reprezentantii PAS au batut alarma in acest sens, iar Dodon neaga acuzatiile si spune ca el nici nu stie ce este in initiativa votata in prima lectura saptamna trecuta.

Valeriu MUNTEANU, MEMBRU MISCAREA UNIREA: „Igor Dodon si cei care il coordoneaza de la Moscova, inteleg foarte exact ca unica solutie pentru Igor Dodon ca sa poata castiga un nou mandat de presedinte in favoarea dumnealui si in favoarea Moscovei este anume fraudarea alegerilor, invalidarea votului cetatenilor, iar acest lucru desigur ca masiv nu se realizeaza in ziua vorului, ci se realizeaza in precampanie in pregatirea a tot ceea ce inseamna legislatie.”

Astfel, cativa reprezentanti ai miscarii Unirea au mers astazi la CEC cu un set din 10 cerinte catre institutie, ca sa asigure alegeri legale. Printre altele, acestia au cerut anularea colectarii semnaturilor de catre candidati pentru inregistrarea in cursa electorala, avand in vedere epidemia de Covid-19, iar timpul de votare sa nu fie scurtat, ba chiar sa fie prelungit la trei zile, dand drept exemplul alegerilor prezidentiale din Romania.

Totodata, indignati de faptul ca saptamana trecuta Igor Dodon sugera ca nu stie cum se va proceda cu sectiile de votare de peste hotare, avand in vedere ca suntem in pandemie, cei de la Unirea cer dublarea acestora si aprobarea votului electronic si prin corespondenta.

CERINTELE MISCARII UNIREA:

- Anularea colectarii semnaturilor de catre candidati pentru inregistrarea in cursa electorala;

- Neadmiterea scurtarii zilei de votare si extinderea timpului de votare la 3 zile;

- Dublarea numarului sectiilor de votare in diaspora si aprobarea votului electronic si prin corespondenta.

Au batut alarma si cei de la PAS. Maia Sandu a scris pe facebook ca socialistii incearca sa pregateasca fraude electorale sub pretextul ajustarii Codului in conformitate cu recomandarile Curtii Constitutionale.

„Observatorii nu vor mai putea verifica listele electorale si nu vor putea monitoriza si raporta incalcarile facute pana la inceperea perioadei electorale si dupa incheierea acesteia. De asemenea, Dodon se pregateste sa poata scoate afara din cursa pe oricine nu-i convine. Legea propusa nu rezolva problema transportarii organizate si a votului contraplata din regiunea transnistreana. Mai sunt si alte prevederi periculoase", a scris Maia Sandu. 

Igor Dodon neaga acuzatiile si spune ca nici nu stie despre schimbarile propuse.

Totusi, Sergiu Litvinenco anunta ca socialistii au aprobat astazi raportul Comisiei juridice cu privire la modificarea Codului electoral, fara sa se ia in considerare propunerile societatii civile.

„Perioada de votare ramane cum a fost (de la 7.00 la 21.00), pe cand toate celelalte amendamente au fost respinse. Asa un circ nu am vazut pana acum", a scris Litvinenco pe facebook. Proiectul care prevede modificari la Codul electoral a fost votat saptamana trecuta in prima lectura.

Articole din aceeasi categorie