28.12.2020
Igor Dodon, intr-un interviu pentru presa rusa, explica de ce nu a castigat alegerile prezidentiale: "Occidentul s-a straduit foarte serios. Din fericire, avem norocul ca noul presedinte nu are propriul guvern"

Fostul presedinte al Moldovei, Igor Dodon, in timpul vizitei sale la Moscova, a vorbit intr-un interviu pentru TASS despre situatia din Republica Moldova si a spus de ce a pierdut alegerile prezidentiale.

Intrebat de ce nu a castigat aceste alegeri prezidentiale, Igor Dodon spune ca au fost mai multi factori care l-au influentat, printre care pandemia, seceta, Covid-19, dar si Occidentul.

Igor DODON, FOSTUL PRESEDINTE AL RM:"Cred ca au fost multi factori aici. Si pandemia si seceta prin care trecem. Covid-ul a lovit toate tarile si, in afara de Covid, Moldova are o seceta suplimentara pentru prima data in ultimii 70-80 de ani. Am pierdut 60 la suta din cereale. In plus, cred ca Occidentul s-a straduit foarte serios. In interiorul tarii, toti uniti impotriva unuia, au lansat spoilere pe flancul stang, care voteaza in mod traditional candidatul socialist, candidatul de stanga. Cateva mii - 14 mii - ONG-uri care au muncit din greu in aceasta campanie electorala pentru Maia Sandu. Si, desigur, mobilizarea fara precedent a cetatenilor moldoveni care se afla temporar sau permanent in tarile UE. Si acolo a fost cu utilizarea resurselor administrative locale. Am vorbit deja despre acest lucru: atunci cand exista cerinte stricte de carantina in raport cu toata lumea si se face o exceptie pentru moldoveni, mii de oameni stau, danseaza, canta si politia ii pazeste - este clar ca fara resurse administrative acest lucru ar fi imposibil. Cred ca toti acesti factori au dat rezultatul pe care l-am obtinut.

Cred ca Occidentul va prezenta un proiect de lege politic noului presedinte. In ce va consta, vom vedea. Dar plata facturilor este necesara, plata facturilor va fi necesara. Si mi se pare ca acest lucru este foarte periculos pentru Moldova. Pentru ca, cel mai probabil, pozitia Occidentului, in principal a Statelor Unite, va fi aceea de a provoca un viitor conflict pentru Rusia. Vedem primele declaratii si acestea sunt declaratii despre Transnistria, impotriva fortelor de mentinere a pacii rusesti. La inceputul lunii ianuarie, noul presedinte al Moldovei va vizita Kievul. Daca exista o pozitie unitara cu privire la modul de blocare a Transnistriei, cred ca acesta este proiectul de lege politic pe care noul presedinte al Moldovei va trebui sa il plateasca.

Din fericire, avem norocul ca noul presedinte nu are propriul guvern, nu exista majoritate parlamentara. Si nu va functiona in acest stadiu pentru a se destabiliza, chiar daca vor, pentru ca avem ocazia sa o blocam.

Inteleg clar si realizez ca acest lucru va fi foarte rau pentru Moldova, aceasta este o incercare de a aprinde o alta siguranta in jurul Rusiei. Si acesta va fi rolul principal al noului presedinte al Moldovei. Acest lucru este foarte rau pentru Moldova, pentru cetatenii Moldovei. Poate pentru unii parteneri de peste mari este interesant, dar nu vad de ce cele mai mari tari europene - Franta, Germania si altele. Asa ca exista un alt punct fierbinte langa granita. Acesta este scenariul cel mai periculos. De ce am ajuns la acest scenariu - m-ati intrebat de ce rezultatul acestor alegeri este asa - nu a fost doar o campanie electorala. Nu ca Dodon avea sa castige sau sa piarda. Cred ca a existat un joc geopolitic mai dur aici, un calcul geopolitic. Daca vedem si urmarim ce se intampla in jurul Rusiei acum, intelegem ca totul a facut parte dintr-o strategie comuna."

Articole din aceeasi categorie