19.06.2020
Igor Dodon: "Guvernul are o sustinere parlamentara la limita". Trei scenarii propuse se seful statului, dupa ce PSRM-PDM a ramas fara majoritate parlamentara

Presedintele Igor Dodon spune ca Guvernul are o sustinere parlamentara la limita, dupa ce coalitia PSRM-PDM a ramas cu 50 de deputati in Parlament. Seful statului propune trei scenarii posibile in aceasta situatie. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii "Presedintele Raspunde".

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Trebuie sa spunem foarte clar ca ceea ce se intampla in Parlament este de rasul lumii. Cred ca marea majoritate a cetatenilor regreta despre acest turism politic, vanzare-cumparare a deputatilor. PD care a intrat in Parlament cu 30 de deputati a ramas cu 13. Trebuie sa spunem ca acest Parlament nu corespunde rezultatelor alegerilor din 24 februarie.

La aceasta etapa Guvernul inca are o sustinere parlamentara la limita, sunt 50 de deputati, 37 PSRM, 13 PDM si am vazut ca marea majoritate a proiectelor, initiativelor Guvernului sunt sustinute de un deputat independent, Alexandr Oleinic. Practic am vazut ieri sustinere de 50+1."

Seful statului a mentionat ca ar fi bine ca toate partidele antioligarhice sa se consolideze. Igor Dodon a propus ieri discutii unor partide pe care le considera ca nu sunt legate cu Vlad Plahotniuc: PSRM, PDM, PAS, Platforma DA.

Presedintele spune ca in caz ca Maia Sandu si Andrei Nastase se vor alatura cu Andrian Candu, ar avea loc o situatie asemanatoare cu cea din 2013. "Ei vor vota impreuna sa dea jos Guvernul Chicu, vor vota Guvernul vostru, pe urma vor veni la noi sa va dam Guvernul jos si vor juca asa intre noi pana nu ne va da jos si pe noi si pe voi. Credeti ca au bagat ei 20 milioane de dolari in proiectul Pro Moldova, cumpara deputati, sa va dea voua Guvernul? Asa de naivi sunteti?"

Presedintele propune trei scenarii posibile:

1. Guvernul chiar daca nu are majoritate in Parlament ramane Guvern minoritar pana la alegerile prezidentiale;

2. Facem impreuna, patru partide antioligarhice, cream o majoritate noua parlamentara si facem o coalitie de salvare nationala pe termen scurt, 3-4 luni.

3. Ne intalnit, aceste 4 partide, si decidem daca mergem la alegeri parlamentare anticipate. Luam forma juridica, daca Curtea Constitutionala va zice ca nu-i posibil, convenim, ajungem la alegeri prezidentiale, dupa asta, imediat se dizolva Parlamentul si mergem la alegeri parlamentare anticipate.

Socialistii si democratii au ramas fara majoritate parlamentara, dupa ce acum cateva zile inca un deputat a parasit randurile Partidului Democrat si a aderat la Pro Moldova.

Pana acum din randurile democratilor au plecat 17 deputati, iar Partidul Democrat a ramas cu doar 13 deputati, din cei 30 cu care a intrat in parlament dupa ultimele alegeri. Coalitia PSRM-PD a ramas cu 50 de voturi in legislativ.

Articole din aceeasi categorie