18.03.2020
Igor Dodon explica ce masuri prevede starea de urgenta declarata la nivel national in RM

Presedintele RM Igor Dodon a postat pe pagina sa de facebook informatii privind masurile si restrictiile impuse de starea de urgenta declarata in tara.

Astfel, se sisteaza pana la 01.04.2020 orele 00:00:

- Activitatea de comert a unitatilor comerciale cu amanuntul, cu exceptia, unitatilor de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice si a produselor petroliere;

- Activitatea pietelor comerciale de orice profil;

- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;

- Activitatea unitatilor de alimentatie publica, in localurile si in spatiile amenajate/autorizate ale acestora, cu exceptia activitatilor de preparare si distribuire a produselor in regim catering.

De asemenea este sistat:

- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate tarile lumii.

- Traficul international feroviar de pasageri

- Accesul cetatenilor straini pe teritoriul tarii, cu exceptia persoanelor cu acreditare diplomatica, celor cu resedinta in RM si persoanelor care insotesc marfuri. Restrictia nu se aplica persoanelor straine, care deja se afla pe teritoriul Republicii Moldova

- Cetatenii Republicii Moldova nu au restrictii la intrare pe teritoriul tarii. Totodata, facem apel catre cetatenii nostri aflati in aceasta perioada peste hotarele tarii, SA SE ABTINA DE LA CALATORII, deoarece urmare a restrictiilor instituite de mai multe state europene, riscati sa ramaneti blocati la frontierele terestre ale acestor state.

Starea de urgenta a fost declarata ieri, dupa ce a fost votata de legislativ.

"1. Parlamentul RM a declarat Stare de urgenta in Republica Moldova pe un termen de 60 de zile, adica pana la 15 mai 2020. Actiunea data este reglementata de Legea 212 din 2004. Comisia Situatii Exceptionale este abilitata cu dreptul de a intreprinde toate masurile legale pentru a combate pericolul. In cazul de fata – raspandirea virusului COVID19. In functie de evolutia evenimentelor, termenul de valabilitate a Starii de urgenta poate fi redus. Legea 212 o puteti consulta aici - https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

2. Instituirea Starii de urgenta permite autoritatilor sa intreprinda rapid masurile necesare, dar NU COMPORTA IN SINE ALTE RESTRICTII SAU ACTIUNI, decat cele stabilite prin decizii ale CSE. Toate deciziile CSE vor fi facute publice si intens mediatizate.

3. La aceasta etapa raman in vigoare deciziile Comisiei Nationale Extraordinare de Sanatate Publica, asa cum au fost aprobate si comunicate societatii. Alte restrictii pana la moment nu sunt. Orice speculatie in aceasta privinta este pasibila de atragere la raspundere. Orice decizie a autoritatilor publice, inclusiv locale, care depaseste limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegala. Deciziile CNESP sunt plasate pe https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

4. In aceste conditii, NU ESTE RESTRICTIONATA activitatea tuturor intreprinderilor de producere,dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autoritati si la decizia administratie poate avea loc cu asigurarea muncii angajatilor de la domiciliu unde e posibi. Se permite activitatea comerciala bazata pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comertul en-gros, activitatea bancilor, alimentatia publica prin sistemul catering (livrare directa consumatorilor), lucrarile de constructie, inclusiv la statia de epurare Chisinau, etc. Bineinteles, cu respectarea cu strictete a normelor sanitare si epidemiologice.

5. Desi in tara noastra ieri a fost confirmat doar un singur caz de contaminare, pe plan mondial, ieri, avem cifra record de cazuri. Marea majoritate – in Europa. Reiteram, ca saptamana aceasta este critica pentru noi pentru a opri valul epidemic. Mentinem toate restrictiile stabilite, iar daca va fi necesar vom veni cu masuri suplimentare. STATI ACASA!

6. Va fi extinsa perioada aflarii elevilor/studentilor si a cadrelor didactice la domiciliu prin asigurarea continuitatii procesului educational la distanta.

7. Daca pina vineri constatam o diminuare a numarului de cazuri inregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. In special, in privinta activitatii unitatilor de comert cu amanuntul.

8. Epidemia de coronavirus va afecta economia mondiala si, implicit, pe cea nationala a Republicii Moldova. Va fi impact negativ asupra agentilor economici si bugetului public. Statul prin masuri fiscale si stimulatorii va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amana termenul de plata a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmeaza a fi raportate si achitate in termenii prevazuti de legislatie. Totodata, termenul de raportare si plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revazut.

9. Indemnam cetatenii tarii sa manifeste maxima responsabilitate si sa se conformeze cerintelor stabilite de catre autoritati. Orice incalcare a legislatiei va fi sanctionata."

Articole din aceeasi categorie