17.07.2020
Igor Dodon, despre Maia Sandu: "N-am mancat usturoi si nici gura nu pute". Va trece sau nu motiunea de cenzura. Cum raspunde seful statului

Presedintele, Igor Dodon, spune ca in cazul in care guvernul Chicu va fi demis, responsabilitatea va cadea pe umerii Maiei Sandu si daca va fi sau nu majoritate parlamentara va decide el. Totodata, seful statului, considera ca voturi nu vor fi suficiente pentru ca motiunea de cenzura sa treaca, iar cabinetul de ministri nu va fi demis. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii "Presedintele raspunde".

Igor Dodon spune ca motiunea de cenzura impotriva guvernului Chicu nu va trece:"Vedem incercarea de a destabiliza prin demisia guvernului. Cui ii este convenabil acest lucru? Alianta haosului Sandu - Candu - Plaha - Sor. Aceasta alianta neoficiala devine tot mai clara.

Nu vor fi voturi pentru demisie. Nu cred ca vor intruni voturi, dar de murdarit, de patat oligarhii. Sandu a facut-o cand a fost inaintata motiunea. Vom vedea un vot comun al coalitiei haosului. Oameni simpli se uita si nu inteleg. Daca dati jos Guvernul, responsabilitatea e a voastra Maia Sandu. Asumati-va guvernarea cu Plahotniuc, sau faceti Guvern cu Sor si Candu. Trebuie sa semnati toti impreuna. N-o sa mearga varianta: N-am mancat usturoi, nici gura nu pute, asa nu va merge.Sor, Candu si Plaha e clar ca vor destabilizare ca sa fie oprite dosarele penale. Lui Nastase ii este indiferent, important ceva sa se schimbe."

Totodata, seful statului, spune ca Maia Sandu a nimerit in capcana: "N-am crezut ca ea este atat de naiva. Ati cazut presiunilor. Sor si candu dvs o Nastase are de castigat. A impus-o sa mearga pe agenda sa".

De asemenea, Dodon spune ca el va decide daca va fi sau nu majoritate parlamentara: "Eu n-am de gand sa inaintez Guvernul din transfugi. Nu accept Guvern din banditi. Voi face tot posibilul ca sa nu fie criza politica si sa nu revina banditii, sa preia institutiile de stat".

Mai mult, presedintele afirma ca parlamentul trebuie sa fie dizolvat mai repede si sa mergem la alegeri parlamentare anticipate: "In februarie, martie si de curatit acest parlament".

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Chicu a fost citita ieri in plen.  Opozitia ii reproseaza premierului ca a gestionat prost criza provocata de pandemie, ca a incercat sa delapideze bunurile publice cand a semnat acordul privind imprumutului rusesc si a promovat o politica externa care ne-a izolat. Documentul va fi suspus votului saptamana viitoare, cand Chicu este asteptat sa dea explicatii.  

Maia Sandu anunta ca PAS sustine aceasta motiune de cenzura. Democratii, insa, au refuzat sa se alature initiativei de a da jos cabinetul Chicu, spunand ca refuza sa colaboreze cu PRO Moldova si Partidul Sor.  

PRO Moldova aproba demiterea cabinetului Chicu, iar fractiunea SOR – se mai gandeste inca. Motiunea de cenzura a fost trimisa sectiei juridice a Parlamentului pentru examinare.

Executivul refuza sa comenteze subiectul si afirma ca se va conduce dupa procedurile stabilite de Constitutie. 

Articole din aceeasi categorie