17.07.2020
Igor Dodon comenteaza altercatiile dintre politisti si veterani: "Politistii nostri sunt... божьи одуванчики". Sase persoane - la spital, in urma protestului - VIDEO

Sase persoane au ajuns aseara la spital dupa protestul veteranilor incheiat cu altercatii. Este vorba de trei manifestanti si trei carabinieri. Totodata, noua protestatari au fost retinuti pentru audieri, dupa care eliberati. Manifestantii acuza politia ca i-a agresat pe nedrept, in timp ce oamenii legii afirma ca au actionat corect si ca organizatorii evenimentului vor fi sanctionati.  

Dumitru Uritu a luptat in razboiul de pe Nistru in 1992, fiind comandantul unui batalion din care faceau parte 20 de tineri. Veteranul povesteste ca altercatiile de ieri cu politia au pornit in momentul in care a inceput sa ploua, iar protestatarii au vrut sa scoata un cort ca sa se adaposteasca. Carabinierii le-au cerut sa nu faca asta si i-ar fi agresat, spune el.  

Dumitru URITU, PROTESTATAR: “Ei ne-au imbrancit, noi am rezistat, pana nu a ajuns la ceea ca pe care l-au tavalit pe jos, pe care l-au calcat in picioare. M-au lovit cu o bata, cu un buzdugan din cauciuc in cap si eu am cazut jos. Unul s-a urcat pe mine cu un picior si m-a lovit la spate si iata pana acum nu pot merge.”

Veteranul povesteste ca dupa cele intamplate a fost dus la inspectoratul de politie din sectorul Buiucani, unde i s-a facut rau, asa ca a fost transportat la Institutul de Medicina Urgenta.

Dumitru URITU, PROTESTATR: “Ne-au imbarcat intr-o masina de politie, ne-au dus acolo, eram noua baieti. Acolo ne-au facut ancheta la fiecare. Eu eram asa de tare ranit, ca nu puteam merge, cadeam jos si am fost internat, acolo am petrecut noaptea.”

Iar Anatolie Paicu ne-a povestit ca el si prietenul sau sunt cei care au adus cortul. Barbatul sustine ca nu au reusit sa-l scoata din masina, cand politistii au inceput sa-i bruscheze.  

Anatolie PAICU, PROTESTATAR: “Am fost curentat, am fost dat cu spray in fata, am fost lovit cu o manusa drept in frunte. Pe mine m-a batut cu electrosocul, eu pierdusem cunostinta, nu eram constient. Stropeau cu lacrimogene, mi-au dat pe fata, si nu numai mie.”  

Responsabilii de la Institutul de Medicina Urgenta ne-au spus ca in total sase persoane au fost aduse ieri, este vorba despe trei carabinieri si trei protestatari. Cinci persoane aveau leziuni usoare, iar un barbat a fost internat.

Dorina ARSENE, PURTATOR DE CUVAT INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTA: “O persoana a fost internata in sectia neurologie, dupa ce a facut criza convulsiva. La moment starea lui este stabila si urmeaza tratament conform foii de indicatii.  

-A fost cineva internat in sectia de reanimare?

-Nu.”

Astazi, veteranii un avut un mesaj pentru oamenii legii.

“Nici cu dusmanii nostri nu am procedat asa, cum au procedat lucratorii de politie si carabinierii cu veteranii care au luptat pentru tara aceasta. Rusine, carabinierii, copii nostri."

Politia sustine ca cei noua veterani retinuti au fost eliberati, insa risca sa fie sanctionati pentru actiuni violente. Cu o pedeapsa se vor alege si organizatorii protestului care au permis actiunile violente si nu ar fi asigurat respectarea masurilor epidemiologice

Marin MAXIAN, SEFUL ADJUNCT AL INSPECTORATULUI GENERAL DE POLITIE: “Din momentul cand ultimii au inceput sa dea dovada de nereactionare si la solicitarile noastre de a debloca traseul precum si a restabili ordinea de drept, ultimii au manifestat un comportament viloent.”

Si Igor Dodon a comentat protestul, justificand actiunile politiei si spunand ca protestele veteranilor ar fi utilizate in scopuri politice.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Politia trebuie sa asigure ordinea publica. Politia ce trebuie sa faca? Sa intoarca obrazul? Pe urma sa dea foc la cladirea Parlamentului si a Presedintiei?”

Iar avocatul poporului a solicitat initierea unor anchete interne transparente si obiective cu privire la angajatii implicati in mentinerea ordinii publice. Veteranii au iesit ieri la protest in fata Parlamentului unde si-au manifestat nemultumirea fata de inactiunile statului in legatura cu posturile ilegale de pe Nistru, dar si sa ceara polite de asigurare medicala gratuite.

Articole din aceeasi categorie