09.07.2020
Igor Dodon, catre PAS si PPDA: "Demonstrati ca v-ati lepadat de oligarhi. Avem in Parlament o Alianta a Haosului, care doreste un singur lucru, oamenii sa traiasca cat mai rau in tara"

Igor Dodon ii indeamna pe deputati sa se prezinte astazi la sedinta Parlamentului. Seful statului a facut declaratii in cadrul unui briefing de presa. 

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Urmaresc cu atentie, interes si ingrijorare ceea ce se intampla in organul legislativ al statului. Astazi, in Parlament, se va face o noua incercare pentru realizarea procedurilor necesare ca banii acordati de stat sa ajunga la medici, la pensionari, agricultori si alte categorii de cetateni.

Aceasta este a 4-a incercare pe care o face Guvernul, dar, dupa cum bine cunoasteti, opozitia parlamentara o blocheaza. O parte din acesti bani deja ar fi putut ajunge la oameni, daca partidele oligarhice, sprijinite benevol sau inconstient de Maia Sandu si Nastase, nu s-ar fi opus. Argumentele pe care le folosesc aceste partide pentru a bloca banii oamenilor nu au nicio legatura cu realitatea – este doar o incercare a opozitiei de a paraliza Parlamentul cu ajutorul deputatilor cumparati.

Este clar - avem in Parlament o Alianta a Haosului, care doreste un singur lucru, oamenii sa traiasca cat mai rau in tara. Asta le convine lui Sor si Plahotniuc, care in zadar cred ca prin acest blocaj pot santaja Presedintele tarii si Primul Ministru, pentru a-si rezolva diferite probleme penale. Totul e in zadar, pentru ca noi cu criminalii nu negociem nimic nici acum, nici mai tarziu, indiferent cati deputati o sa mai cumpere si cate mesaje de amenintari au sa mai transmita."

Seful statului spune ca aceasta situatie de blocaj ii convine si Maiei Sandu, care se conduce de un singur lucru: cu cat poporul sufera mai mult cu atat sansele ei electorale cresc. 

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Se inseala amarnic si sunt sigur ca poporul o sa-i raspunda foarte dur, atunci cand va veni la cetateni sa ceara voturi, va trebui sa explice mai intai cum e sa fii complice cu hotii miliardului si cum e sa blochezi proiectele sociale, alaturi de oligarhi. Blocajul acesta ii convine si lui Nastase, care dupa atatea batalii electorale pierdute se viseaza macar pentru cateva zile in functia de prim-ministru.

Iata ce uneste in aceste momente opozitia - interesele penale, deopotriva cu cele electorale! Iata cum s-a constituit in Parlament Alianta Haosului, formata din PAS, PPDA, Partidul Sor si Pro Moldova, in care fiecare actioneaza cu mijloacele pe care le are: unii cumpara deputati, ceilalti se fac ca nu stiu nimic si voteaza cot la cot cu ei, altii joaca rolul de conserve oligarhice care au scopul sa deturneze atentia populatiei de la coruptia din Parlament."

Presedintele spune ca a decis ca inaintea votului sa vian cu un ultim apel catre deputati.

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Incetati aceste jocuri politice si lasati Guvernul sa dea banii medicilor, pensionarilor, agricultorilor. Incetati sa mai veniti cu scuze si explicatii ridicole, mergeti mai bine in parlament si asigurati cvorumul, pentru asta va platesc cetatenii , nu ca sa executati ordinele venite de la Sor si Plahotniuc.

Ma adresez in special catre PAS si PPDA, eu sper ca inca nu va cumparat Candu pe toti si va mai pasa cat de cat de oamenii care v-au votat. Fac apel catre aceste doua partide sa mearga in Parlament si sa dea Guvernului posibilitatea sa ajute financiar oamenii. Daca va imaginati ca o sa blocati la infinit ca acesti bani sa ajunga la oameni, va inselati.

Voi face tot ce este necesar pentru a nu va permite sa va bateti joc de cetateni. Impreuna cu colegii din Guvern si din Coalitia de guvernare vom veni cu solutii si decizii care sa deblocheze situatia. Aveti ultima sansa astazi sa iesiti din Alianta Haosului in care v-au atras Plahotniuc, Sor si Candu, sa reveniti la nevoile oamenilor. Nu acesti indivizi care au furat miliardul trebuie ajutati, dar cetatenii care au suferit si inca mai sufera de pe urma hotiei lor, pentru ei trebuie sa munciti. Iar daca aveti si alte propuneri realiste si constructive legate de cum pot fi ajutati cetatenii, suntem gata sa le ascultam, sa le discutam, dar inainte de toate demonstrati ca lucrati pentru popor, nu pentru oligarhi, mergeti la Parlament azi si asigurati cvorumul, demonstrati ca v-ati lepadat de oligarhi.

Rog toti deputatii din Parlament sa dea dovada de responsabilitate si sa asigure deblocarea activitatii Parlamentului. Avem o situatie dificila din cauza coruptiei fara precedent care a dus la cumpararea multor deputati, institutiile de drept sper ca vor veni cu clarificari pentru societate in ceea ce priveste situatia de acolo. Dar chiar si cu aceasta situatie, sper ca inca exista suficienti deputati care nu s-au vandut si pot asigura cvorumul si voturile necesare pentru a sprijini cetatenii sa traverseze aceasta perioada complicata. Oamenii trebuie sa stie ca, in cazul in care banii pentru ei vor fi din nou blocati, ei nu vor ramane de izbeliste, asa cum isi doresc cei din Alianta Haosului.

Urmeaza ca impreuna cu domnul Prim-ministru sa venim cu decizii si actiuni pentru a fi alaturi de oameni in acest razboi cinic declansat de PAS, PPDA si partidele lui Plahotniuc si Sor, impotriva propriului popor.

Vreau sa-mi exprim regretul in fata cetatenilor pentru tabloul urat pe care trebuie sa-l priveasca in Parlamentul Republicii Moldova, o institutie care a devenit practic fara reprezentativitate politica, dupa ce un numar mare de deputati s-a vandut. Ii asigur insa ca institutiile statului isi vor face datoria si vom face tot ce este necesar pentru a nu permite ca oamenii sa aiba de suferit de pe urma unor politicieni iresponsabili.

In acelasi timp, voi uza de prerogativele pe care le am pentru a da posibilitatea cetatenilor sa aleaga un nou Parlament, sa scapam de acei deputati care si-au tradat alegatorii si tara."

Articole din aceeasi categorie