18.06.2020
Igor Dodon ar sustine un guvern propus de Platforma DA si PAS si ar merge in alegeri anticipate. Ce spune seful statului, dupa ce PD-PSRM a ramas fara majoritate in Parlament

Presedintele Igor Dodon vine cu o reactie dupa ce ieri inca un deputat a parasit fractiunea Partidului Democrat si a aderat la grupul parlamentar Pro Moldova, astfel ramanand fara majoritate parlamentara. Seful statului spune ca astfel oligarhii incearca sa preia puterea.

"Observam cu totii disperarea cu care oligarhii continua sa cumpere deputati in dorinta de a prelua puterea. Ei spera ca asa vor reusi sa se salveze, sa fuga de raspunderea penala pentru frauda bancara si toate schemele lor ilegale, ei spera sa nu mai intoarca banii furati, iar copruperea deputatilor si crearea haosului este unicul lor mijloc de a scapa de pedeapsa.

Vreau sa atrag atentia ca lipsa unui numar suficient de voturi pentru majoritatea parlamentara actuala nu reprezinta inca o criza politica si destabilizare, fiindca actualul Guvern oricum isi va continua activitatea si va face tot ce este necesar pentru oameni in aceasta perioada de criza, chiar si in lipsa unei majoritati politice stabile, daca se va ajunge la acest lucru", scrie Igor Dodon.

Seful statului spune ca cea mai mare provocare este ca fortele politice "sanatoase" sa nu permita grupului Plahotniuc-Sor-Candu sa preia controlul asupra puterii. Acesta mentioneaza ca deputatii care au parasit fractiunea PD sunt oamenii lui Plahotniuc si lui Sor, cumparati cu banii din miliardul furat.

"Ca sa curmam din radacina planurile lui Plahotniuc si Sor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM si PPDA sa dea dovada de responsabilitate politica, sa caute impreuna cele mai bune solutii pentru ca in Parlamentul Republicii Moldova sa nu fie instaurat haosul si anarhia. Oligarhii au inca suficienti bani din miliardul furat sa cumpere deputati din toate partidele, nu doar din PDM, dar in acelasi timp numarul deputatilor integri la acesta etapa este mult mai mare decat al celor care se vind. Iata de ce sunt sigur ca exista solutii pentru ca tara sa nu revina la dezastrul in care se afla in urma cu mai bine de un an de zile. Ca presedinte, voi acorda tot suportul partidelor antioligarhice, asa cum am facut-o si cu un an in urma, si voi sustine orice solutie care ar asigura stabilitatea tarii si securitatea cetatenilor", mentioneaza presedintele.

Igor Dodon spune ca se va opune oricarei constructii politice eventuale cu partidele lui Sor si Plahotniuc, si ca acestia nu se vor limita la lupta cu PSRM, ci vor continua ulterior lupta cu PAS si Platforma DA, intrucat scopul este de a prelua Curtea Constitutionala, Procuratura Generala si Justitia in general, pentru a-si inchide dosarele penale.

"Eu sunt in egala masura gata sa sustin atat actuala guvernare, cat si o alta formula guvernamentala, in care un rol mai important sa-l aiba PAS si PPDA, daca aceste partide se simt cu adevarat pregatite sa isi asume responsabilitati in gestionarea actualei crize sanitare si economice.

In acelasi timp, activitatea Parlamentului si a Guvernului se poate desfasura eficient si in lipsa unei majoritati politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt in interesul cetatenilor si necesita a fi sustinute.

Nu in ultimul rand, avand in vedere dorinta anuntata de PAS de a fi declansate alegeri anticipate, as putea sa sustin si o astfel de propunere daca se avanseaza in punerea ei in practica si daca avem certitudinea ca o astfel de solutie este in interesul cetatenilor. Sunt de acord ca avem o problema serioasa in Parlament, care devine tot mai putin reprezentativ dupa ce un numar de deputati au decis sa-si tradeze electoratul, existind suspiciuni foarte grave ca ar fi fost corupti de oligarhi", scrie Igor Dodon.

Seful statului spune ca daca se va ajunge la blocarea activitatii actualului Guvern sau la demiterea lui, la lasarea tarii fara guvernare, responsabili vor fi cei care au participat la instaurarea haosului si la punerea in pericol a cetatenilor. Igor Dodon mai spune ca timp cat va fi presedinte, oligarhia nu va reveni la putere.

Socialistii si democratii au ramas fara majoritate parlamentara, dupa ce ieri inca un deputat a parasit randurile Partidului Democrat si a aderat la Pro Moldova.

Pana acum din randurile democratilor au plecat 17 deputati, iar Partidul Democrat a ramas cu doar 13 deputati, din cei 30 cu care a intrat in parlament dupa ultimele alegeri. Coalitia PSRM-PD a ramas cu 50 de voturi in legislativ.

Articole din aceeasi categorie