16.01.2020
Igor Dodon ar putea sa castige si al doilea mandat de presedinte, arata un sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor - VIDEO
Igor Dodon ar putea sa castige si al doilea mandat de presedinte, arata un sondaj realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor. Potrivit studiului, principalul sau contracandidat ar fi din nou Maia Sandu. Cat despre parlamentare, toate partidele care sunt astazi in legislativ ar ajunge in plen, cu exceptia PPDA si a Partidului Sor.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru postul de presedinte al RM, Dvs pentru cine ati vota?

Igor DODON – 34,8%

Maia SANDU – 20,2%

Pavel FILIP – 7,5%

Andrei NASTASE – 6,1%

Renato USATII – 2,6%

Ilan SOR – 1,9%

Octavian TICU – 1,5%

Vladimir VORONIN - 1,3%

Vlad FILAT – 0,7%

Alte persoane – 2,6%

Nu am incredere in nimeni – 8,2%

Nu voi participa – 5,7%

Nu stiu – 6,9%

In cazul unor prezidentiale, Igor Dodon ar acumula mai bine de o treime din sufragii. El este urmat de Maia Sandu – cu o cincime din voturi si Pavel Filip care ar aduna 7,5 la suta.

Andrei Nastase are sprijinul a 6 la suta din alegatori, iar Renato Usatii a trei procente. Ilan Sor, Octavian Ticu, Vladimir Voronin si Vlad Filat ar acumula fiecare mai putin de 2 procente.

In acelasi timp, trei la suta din respondenti si-ar da votul pentru alti politicieni, iar restul de o cincime din persoanele chestionate fie nu au incredere in nimeni, fie nu stiu pe cine sa aleaga sau pur si simplu nu vor participa la scrutin.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegerile Parlamentare, pentru care partid ati vota?

PSRM – 32,1%

PAS – 15,6%

PDM – 7,3%

PPDA – 4,6%

PCRM – 4,2%

Partidul SOR – 3,5%

Partidul Nostru – 2,2%

PL – 1,3%

Alt partid – 2,1%

Nu stiu – 19,2%

Nu as vota – 7,9%

In acelasi context, autorii studiului i-au intrebat pe oameni pentru ce formatiuni si-ar da votul daca s-ar organiza alegeri parlamentare. Socialistii sunt fruntasi, cu un raiting de peste 30 la suta, fiind urmati de membrii PAS, care acumuleaza de doua ori mai putine procente decat PSRM. Democratii sunt apreciati cu o cota de 7 la suta din sufragii, iar PPDA cu 5 la suta aproximativ, respectiv formatiunea nu are sanse de a intra in legislativ.

Comunistii au sprijinul a circa a patru la suta din respondenti, iar partidul lui Sor a 4 procente. Partidul Nostru si Partidul Liberal au o popularitate foarte mica. Toate astea in contextul in care aproape o treime din respondenti nu stiu in dreptul cui sa puna stampila sau nu ar participa la vot.

Studiul a fost facut de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in perioada 2-13 ianuarie 2020 pe un esantion de 1189 de oameni si are o marja de eroare de 3 procente.

Articole din aceeasi categorie