13.07.2020
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernului RM si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului

Pachetul de legi pentru care Guvernului RM si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului a fost promulgat de Igor Dodon.

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Este vorba despre operarea modificarilor la Legea privind sistemul unitar de salarizare in sectorul bugetar, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 si Legea fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala pe anul 2020.

Astfel, in urma modificarilor operate salariile personalului medical din institutiile/subdiviziunile medicale se vor majora in cateva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu inca 30% – incepand cu 1 ianuarie 2021, si cu 40% –in prima jumatate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii si alocatii sociale de stat al caror cuantum nu depaseste 3 000 lei vor benefica de un suport unic in suma de 700 de lei.

Agentii economici vor beneficia de subventii din partea statului prin majorarea alocatiilor pentru:
-Fondul national de dezvoltare a agriculturii si mediului rural +100 mln. de lei;
-Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii +50 mln. de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale in cadrul zonelor economice libere Guvernul va aloca 50 mln. de lei, totodata pentru programul de stat ”Prima casa” – 20 mln. de lei.

In total, circa un milion de cetateni ai Republicii Moldova vor beneficia de sustinere financiara din partea statului in urma implementarii legilor respective, inclusiv pensionari si beneficiari de alocatii sociale, angajati ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de politisti si militari, zeci de urmasi ai medicilor rapusi de COVID-19.

Odata cu promulgarea acestor legi, Guvernul va demara procedurile de realizare a lor."

Articole din aceeasi categorie